Oranjes onderzoeken koloniale objecten in eigen collectie

Na de Gouden Koets moet ook de verdere collectie eraan geloven.

De Gouden Koets blijft voorlopig op stal staan, en nu steken de Oranjes hun hand nog dieper in eigen boezem. Gisteren kondigde de RVD namelijk aan dat er een kritische blik geworpen gaat worden op ‘objecten met een koloniale herkomst’ in de Koninklijke Verzamelingen.

Koloniaal verleden

Je kunt er lang of kort over zijn, maar het valt niet te ontkennen: koningshuizen van over de hele wereld hebben door de geschiedenis behoorlijk geprofiteerd van het kolonialisme. Op veel plekken begint hier steeds meer aandacht voor te komen. Zo rommelt het bij de Britten bijvoorbeeld behoorlijk – van eiergooiers tot kritiek op Camilla’s kroon.

Maar ook bij de Oranjes knaagt het. Zo is de Gouden Koets sinds 2016 uit beeld op besluit van onze koning vanwege het zijpaneel ‘Hulde der koloniën’. Hierover schrijft het Koninklijk Staldepartement: “Z.M. Koning Willem-Alexander heeft besloten de koets niet te gebruiken zolang er mensen in Nederland leven die de pijn van discriminatie voelen.” Sindsdien zien we de Oranjes op Prinsjesdag dus in de minder controversiële Glazen Koets.

Stapje verder

Maar na de ophef over Camilla’s kroon en de Koh-i-Noor-diamant zullen Wim-Lex en Máxima zich eens achter de oren gekrabd hebben. De RVD kondigde gisteren namelijk aan dat er een commissie is aangesteld om onderzoek naar de persoonlijke collectie van het Huis Oranje-Nassau te begeleiden.

“Het onderzoek is essentieel bij het beantwoorden van de vraag over rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheren van deze objecten. Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hechten daarom groot belang aan dit onafhankelijk onderzoek”, aldus de RVD. Zij leggen uit dat dit onderzoek minstens anderhalf jaar in beslag zal nemen. De begeleiding is in handen van verschillende historici met een gedegen kennis op het gebied van bijvoorbeeld geroofde kunst, koloniaal erfgoed, en Nederlands-Indië.

oranje koloniaal
De begeleidende commissie. Van links naar rechts: Dr. Bossenbroek, voorzitter Prof. dr. Ekkart, en Dr. V. Smeulders. (Beeld: RVD)

En dan?

Op z’n vroegst zullen we dus in 2024 te horen krijgen wat er voortkomt uit dit onderzoek. Wat er dan precies gaat gebeuren met eventuele controversiële items uit de collectie van de Oranjes is nog niet helemaal duidelijk.

Dat zit namelijk zo: het gaat om de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SVHON). En dat is strikt genomen een particuliere collectie – géén rijkscollectie. Daar zijn dus geen harde regels voor. Toch laat de RVD weten dat de stichting zoveel mogelijk aansluiting wil zoeken bij criteria die wel voor rijkscollecties gelden. Enige puntje daaraan is dat die deels nog geformuleerd moeten worden. Een duidelijke conclusie houden we dus nog tegoed.

Bron: RVD | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws