Wordt deze controversiële kroon klaargelegd voor Camilla?

De kroon bevat een van de beroemdste – en meest controversiële – diamanten uit de collectie van het koningshuis.

Nu eindelijk bekend is gemaakt dat de kroning van koning Charles én die van zijn vrouw koningin-gemalin Camilla gaat plaatsvinden op 6 mei 2023, zijn kenners volop aan het speculeren over welke kroon Camilla op haar hoofd zal krijgen. Rumour has it dat de kersverse Queen Consort namelijk déze controversiële kroon zal gaan dragen tijdens de ceremonie. En dat maakt heel wat tongen los.

Kroon

De kroon waar het allemaal om te doen is, is het juweel dat voor Queen Mother Elizabeth werd gemaakt, voor de kroning van haar echtgenoot koning George VI in 1937. Hoewel het een echt pronkstuk is, bevat de kroon ook een van de beroemdste – en meest controversiële – diamanten uit de collectie van het koningshuis.

De spraakmakende Koh-i-Noor diamant is hét paradepaardje van de kroon, maar tegelijkertijd ook het middelpunt van een internationale ruzie. India, het land waar de diamant vandaan komt, eist ‘m nu namelijk weer terug. Een bron die namens de politieke partij Bharatiya Janata Party sprak, vertelde The Telegraph: “De kroning van Camilla en het gebruik van het kroonjuweel Koh-i-Noor roept pijnlijke herinneringen op aan het koloniale verleden.”

Statement piece

De kroon mag dus wel een spectaculair juweel zijn, voor veel mensen heeft-ie wel een vervelende bijsmaak. Naast de – afneembare – Koh-i-Noor bevat de kroon ook nog eens 2800 diamanten en een grote diamant die koningin Victoria in 1856 van de sultan van Turkije kreeg als dank voor de Britse steun tijdens de Krimoorlog. Aan bling dus geen gebrek.

De koningin-moeder heeft de kroon altijd alleen gedragen bij zeer speciale gelegenheden. Zo droeg ze hem ook bij de kroning van haar dochter in 1953. Daarnaast werd de kroon bovenop haar kist gelegd toen zij overleed in 2002.

kroon
De kist van de koningin-moeder in 2002 met de spectaculaire kroon. (Beeld: Brunopress)

Bestemd

Voor de royals zijn er genoeg sentimentele redenen om de kroon tijdens de volgende kroning aan Camilla te geven. Net als de Queen Mother is ook zij Queen Consort, en bovendien was Charles erg hecht met zijn grootmoeder. Volgens paleisrapporten is de kroon altijd al gereserveerd voor Camilla. Maar tijdens de kroning kiezen voor zo’n controversieel exemplaar? Daarmee gaat het nieuwe koningspaar ook niet aan populariteit winnen. We wachten het af…

Bron: People | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws