Home alone: eenzame Kerstmis voor koningin Margrethe

Na het gesteggel rondom royal titels viert de rest van de familie de feestdagen ver van het paleis...

Lees ook

Dat wordt een kil kerstdiner voor koningin Margrethe, dachten we al tijdens het geruzie rondom de titels van haar kleinkinderen. Maar nu blijkt dat de feestdagen wel héél eenzaam worden voor de Deense vorstin. Geen van haar (klein)kinderen is namelijk van de partij. 

Alleen aan het kerstdiner

Het hof heeft laten weten dat de twee zoons van koningin Margrethe, kroonprins Frederik en prins Joachim, en hun gezinnen niet in Denemarken zullen zijn rondom de feestdagen. Na twee coronawinters wil het kroonprinselijk gezin de kerstdagen namelijk weer in Australië kunnen vieren, waar de familie van kroonprinses Mary woont. Hoewel Joachim en zijn gezin normaal gesproken altijd aanschuiven bij het kerstdiner in het paleis, heeft de prins nu bekendgemaakt dat hij óók op reis zal zijn. Dat klinkt alsof de familievete nog niet helemaal is bijgelegd…

Titeldrama

Prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie waren namelijk woest op hun (schoon)moeder Margrethe toen zij de vier kinderen van haar jongste zoon van hun koninklijke titels besloot te strippen. Prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik en prinses Athena gaan vanaf januari niet meer als ‘prins(es)’ of ‘Koninklijke Hoogheid’ door het leven, zo besloot Margrethe. Daarmee wilde de vorstin de monarchie een stukje zuiniger en moderner maken. Bij haar eigen familie schoot dit besluit volledig in het verkeerde keelgat.

Prins Joachim, zijn ex-vrouw Alexandra en zijn vrouw Marie lieten alle drie aan de pers weten dat zij dit besluit ten zeerste betreurden. “We zijn allemaal behoorlijk bedroefd. Het is nooit leuk om je kinderen zo slecht behandeld te zien worden. Ze zitten nu in een situatie die ze niet begrijpen,” zei Joachim onder andere. Dat de band met zijn moeder nu niet al te best was ‘hoefde hij niet uit te leggen.’ En nog steeds lijken de geschrapte titels niet zomaar vergeven, nu Margrethe alleen naast de kerstboom moet zitten.

Schrale troost

Op de (klein)kinderen hoeft de langstzittende koningin van Europa niet te rekenen, maar gelukkig heeft Margrethe nog een klein beetje gezelschap kunnen regelen. Op kerstavond zal haar zus, prinses Benedikte, langskomen. En dan is er de traditionele kersttoespraak nog, wat het de kerstdagen ook weer wat reuring geeft. Maar een tikkeltje pijnlijk blijft het wel voor Hare Majesteit.

Bron: RTL, Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook