7 dingen die je nog niet wist over de jarige prins Sverre

Het Noorse prinsje is al bijna een volwassen vent!

We voelen ons altijd zó oud als een jonge royal weer zijn verjaardag viert. In ons hoofd was Sverre nog een jong Noors prinsje, maar de zoon van Haakon en Mette-Marit is inmiddels een bijna volwassen vent van zeventien. Ter ere van zijn verjaardag vandaag: tien dingen die je nog niet wist over prins Sverre.

1 Hij is geen ZKH, maar een ZH

Officieel heet hij Zijne Hoogheid prins Sverre Magnus, dat is net een slagje minder koninklijk dan zijn zus Ingrid die een Koninklijke Hoogheid is. Later kan zijn titel nog worden aangepast, maar zijn opa, koning Harald, legt liever niet al te veel druk op zijn nazaten. Voorlopig is hij dus alleen lid van de koninklijke familie en niet van het koninklijk huis. En thuis noemen ze ‘m meestal Magnus.

2 Hij heeft een leuk netwerk voor later

Koningin Máxima is een van zijn peetmoeders. De anderen zijn Sverre’s oma, koningin Sonja, prins Pavlos van Griekenland, prinses Rosario van Bulgarije, zijn oom Espen Høiby en de beste vrienden van zijn ouders: Bjørn Steinsland en Marianne Gjellestad.

3 Hij heeft een goed stel longen

Prins Sverre loeide zich onkoninklijk door zijn doop heen. Het was overduidelijk meer een woedende dan een verdrietige huil en het was zo indrukwekkend dat de hele kerk tegen de slappe lach aanschurkte. Op het moment dat de ceremonie voorbij was en de camera’s uitgingen, was hij weer het zonnetje.

4 Hij is een Windsor-concurrent

Sverre is derde in de lijn van de Noorse troonopvolging, na zijn vader, kroonprins Haakon, en zijn oudere zus, prinses Ingrid Alexandra. Hij is daarnaast 87ste in lijn voor de Britse troon (prins William lijkt dus niet veel te vrezen te hebben). Dat komt omdat hij afstamt van de Britse prinses Maud.

5 Hij forenst naar school

Prins Sverre gaat naar school in Oslo, maar woont met zijn ouders én de honden in Skaugum, de officiële residentie van de kroonprins. Het landgoed ligt in de gemeente Asker, ongeveer 18 km ten zuidwesten van Oslo. Vroeg op, dus, om op tijd op school te komen.

Sverre en zus Ingrid Alexandra, 2018. Foto: Julia Naglestad, Det kongelige hoff

6 Hij is niet verlegen

In tegenstelling tot zus Ingrid, die een gedecideerde en tikje gereserveerde jongedame is (hallo Haakon!), heeft Sverre meer van zijn moeder. Hij maakt graag grapjes, weet altijd wel wat extra’s uit een fotomomentje te halen (zó gênant als je moeder je zoent op het royal balkon!) en kan dermate schmieren dat we alleen maar kunnen hopen dat hij ooit een hechte band met prinses Josephine van Denemarken zal krijgen: hours of fun guaranteed.

7 Hij kan leuk dwarsliggen

Beeld: BrunoPress

Dieptepunt van Sverre’s jaar is altijd de Nationale Dag. Niet omdat hij iets tegen Noorwegen heeft of iets tegen het bijbehorende feest. Maar het begint zo vroeg. En het vraagt om klederdracht. De prins is geen fan van de knickerbocker, de kekke schoenen en het jagersgroen. Het vergde elk jaar altijd ‘enige overredingskracht’ (lees: chantage en omkoperij) om hem erin te krijgen. Met een puberende prins lijkt het helemaal niet meer te lukken.

Beeld: BrunoPress, Norwegion Royal Court

Laatste nieuws