Luxemburgers reageren bedroefd op triest familienieuws

De groothertog en -hertogin zijn erg aangeslagen door het overlijden van prinses Marie-Gabrielle.

Verdrietig nieuws voor het Luxemburgse koningshuis afgelopen week: prinses Marie-Gabrielle is vrijdag op 97-jarige leeftijd overleden. Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa laten weten diep bedroefd te zijn door het verdrietige nieuws. 

Verklaring

De groothertog en -hertogin van Luxemburg reageren in een korte verklaring op het overlijden van hun tante prinses Marie-Gabrielle. Ze laten weten diep bedroefd te zijn door het overlijden van de prinses. Waaraan zij is overleden, is niet bekend – alhoewel haar respectabele leeftijd ongetwijfeld een rol gespeeld zal hebben.

Opgegroeid in de oorlog

Prinses Marie-Gabrielle was het laatste overlevende kind van Charlotte van Luxemburg, die tussen 1919 en 1964 op de troon zat. De prinses werd geboren als het derde kind in een gezin van zes kinderen. In de Tweede Wereldoorlog verliet de koninklijke familie Luxemburg om toevlucht te zoeken in Portugal. Echt lang vertoefden ze daar niet, want even later reisde het gezin af naar New York, om vervolgens naar Canada te gaan en uiteindelijk te eindigen in Groot-Britannië. Daar meldde Marie-Gabrielle zich, samen met haar zussen, aan als vrijwilliger voor het Rode Kruis.

Grote familie

Na de oorlog keerde de prinses met haar familie terug naar Luxemburg, waar ze begon aan haar studie beeldhouwkunst. En niet veel later ontmoette Marie-Gabrielle op het huwelijk van haar neef in 1947 haar hubby to be: graaf Knud Johan Ludvig van Holstein-Ledrebrog – inderdaad, een mond vol. Maar dat hield de prinses niet tegen, want in tien jaar tijd kreeg het stel zeven (!) dochters. Een zoon zat er duidelijk niet in voor het koninklijk paar, maar een grote familie wel degelijk. Prinses Marie-Gabrielle mocht zichzelf oma noemen van maar liefst veertien kleinkinderen – met daarin wél een aantal koninklijke leden van het mannelijk geslacht. Een mooie familie, die het nu zonder hun grootmoeder moet stellen. Meer informatie over de uitvaart van de prinses is er nog niet, alhoewel dat ongetwijfeld in de komende dagen naar buiten zal komen.

Bron: Royal Central, Wikipedia | Beeld: © Cour Grand Ducale

Laatste nieuws