Willem-Alexander over tien jaar troon: ‘Veel hoogtepunten en veel dieptepunten’

De koning heeft een bewogen tien jaar op de troon achter de rug.

Een officiële ontvangst, een staatsbanket, een contraprestatie en natuurlijk een afrondend persgesprek: het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Slowakije is razendsnel voorbijgegaan. Het afsluitende persmoment stond echter niet alléén maar in het teken van het bezoek. Ook blikte Willem-Alexander kort terug op de afgelopen tien jaar op de troon.

Jubileum

Het kán je bijna niet ontgaan zijn: dit jaar zit koning Willem-Alexander alweer tien jaar op de troon. Dat wordt uitgebreid gevierd met Koningsdag in het (helemaal toepasselijke) 010, een extra groots Koningsdagconcert, en een feestelijke lunch met de koning, ‘voor mensen die een tien verdienen’.

Reden genoeg voor de aanwezige journalisten bij het persmoment na afloop van het Slowaakse bezoek om de monarch eens aan de tand te voelen over zijn afgelopen decennium. Een pittige vraag natuurlijk, waarop de koning eerst lachend vraagt hoe lang de aanwezigen precies hebben voor deze vraag. Want laten we eerlijk wezen: Wim-Lex heeft nogal wat meegemaakt in zijn afgelopen tien jaren op de troon.

Rollercoaster

Omwille van de tijd krijgen we vervolgens geen uur lang durende verhandeling over zijn tijd op de troon. In enkele zinnen vertelt de koning hoe hij de afgelopen tien jaar heeft meegemaakt: “Het is voorbijgevlogen, met heel veel hoogtepunten én heel veel dieptepunten.”

Onder de hoogtepunten schaart hij onder meer de 75 jaar sinds de bevrijding, de prachtige sportprestaties die hij als koning heeft mogen eren, en de verschillende bezoeken die hij in z’n rol als vertegenwoordiger van Nederland heeft afgelegd.

“Aan de andere kant hebben we natuurlijk MH17 gehad, de coronacrisis, het overlijden van mijn broer…”, blikt Wim-Lex terug. Het zijn zeker een aantal bewogen jaren geweest voor de royals. Maar over ’t algemeen is de koning tevreden. “Ik was goed voorbereid, maar hoe je het ook verwacht – je moet toch iedere keer aanpassen en improviseren”, stelt hij. Voorlopig gaat hem dat in elk geval goed af. En nu op naar de volgende tien jaar!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws