Geen tiara voor de prinses van Wales op historische dag?

Meer glamour, meer beter, zou je denken – maar niet als we de geruchten mogen geloven.

Natuurlijk draait het bij de kroning van Charles op 6 mei vooral om het hoofddeksel dat de kersverse Britse koning die dag op z’n hoofd gezet krijgt. Maar laten we eerlijk wezen: we kijken natuurlijk ook gewoon ontzettend uit naar de pracht en praal waarmee andere royals ten tonele zullen verschijnen. Er bestaat immers niet zoiets als te veel kiekjes van Kate met haar Lover’s Knot Tiara. Maar misschien is die hoop tevergeefs…

Traditie

De Britten zijn wel fan van een beetje traditie. Een ceremonie hier, een ritueel daar – uiteraard alles voorzien van een goede dosis pomp and circumstance. Zo is het ook een traditie dat andere aanwezige royals en adellijken bij een kroningsceremonie niet alleen in hun goeie goed komen opdagen, maar dat er bij de dames een trotse tiara bovenop het keuninklijke hoofd prijkt.

Zoals hier een bijna ontelbaar aantal kroontjes bij Elizabeths grote dag in 1953…

Beeld: NL Beeld

…en verschenen de toen nog piepjonge Liz en Margaret net als hun moeder met een edelmetalen kunstwerkje op het hoofd bij de kroning van George VI.

george vi kroning
Beeld: NL Beeld

Vernieuwingen

Maar nu schijnen er volgens welingelichte bronnen gesprekken gaande te zijn over een tiaraloze look voor Kate op de grote dag. In gesprek met People stelt Lauren Kiehna, juwelenkenner van The Court Jeweller: “Bijna elke royal lady en veel aristocraten droegen een tiara bij de kroning van de Queen in 1953, maar er is in 70 jaar tijd zeker veel veranderd.” People schrijft dat zij vanuit bronnen hebben vernomen dat het gesprek rond een tiara voor Kate nog altijd gaande is. Natúúrlijk heeft Beau Monde een mening over de kwestie: meer glamour, alstublieft en dankuwel mevrouw de Hoogheid!

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Zo zien we dit jaar voor het eerst een kronings-kroon gereycled worden. Camilla krijgt namelijk geen nieuw juweeltje aangemeten, maar zal Queen Mary’s Crown op haar hoofd geplaatst krijgen als koningin-gemalin.

Nederlands voorbeeld

Kiehna stelt dat Charles mogelijk bij andere Europese royals een voorbeeld voor z’n kroning zal afkijken. “Ik hoop zeker dat we kronings-tiara’s te zien krijgen, maar het kan zijn dat Charles het voorbeeld volgt van z’n Europese collega’s, zoals de koning van Nederland, en een daytime formal dresscode aanhoudt voor het evenement”, laat ze weten in gesprek met People. Ga maar na: hoeveel tiara’s, kroontjes, diademen, en ander leuks zagen we bij de inhuldiging van onze Willem-Alexander? Tja…

Onder andere The Telegraph wist bovendien al te melden dat aanwezige prominenten uit het zogenaamde House of Lords in hun uitnodiging vriendelijk werden verzocht hun traditionele kroningskledij achterwege te laten. Hun ‘gewone’ nette zakenkloffie zou volstaan. Voor net dat beetje extra zijn de robes die de leden van de adelstand dragen bij de jaarlijkse Parlementaire Openingsceremonie óók toegestaan. Maar meer luxe dan dat ziet de organisatie liever niet.

Wij blijven in elk geval duimen voor een goede dosis glamour. Een vernieuwende en betrokken koning zijn kan immers prima met een beetje pracht en praal hier en daar, niet waar?

Bron: The Court Jeweller, People | Beeld: NL Beeld / Brunopress

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..