Deze royals mogen op het balkon na de kroning van Charles

Wie mogen er wuiven naar het grote publiek?

Koning Charles kan beginnen met aftellen, want over precies een maand wordt hij officieel gekroond. We komen steeds meer te weten over de voorbereidingen en plannen voor het meerdaagse koninklijke evenement. Zo is het nu ook bekendgemaakt wie er allemaal zijn welkom zijn op het welbekende balkon na de ceremonie.

Voorbereidingen

Eerder deze week werd de officiële uitnodiging voor de kroning gepubliceerd en daaruit werd een hoop duidelijk. Zo heeft Camilla nu een andere titel gekregen. ‘Gemalin’ is namelijk weggevallen. Vanaf heden heet Camilla ‘gewoon’ koningin Camilla. Net zo makkelijk!

Ook kregen we eerder deze week te horen wie de Pages of Honour van de koning en koningin gaan zijn. Prins George is bijvoorbeeld een van de Pages of Honour van de koning en mag meelopen tijdens de processie door Westminster Abbey. Daarmee is hij ook meteen verzekerd van een plekje op het balkon in Buckingham Palace, samen met andere werkende royals.

Maar wie mogen er eigenlijk nog meer mee op het balkon, om samen met de koning en koningin te wuiven naar het publiek? Harry en Meghan in ieder geval niet. Hoewel de Sussexjes wel uitgenodigd zijn voor de kroning, moeten ze het balkon-momentje overslaan. Bij dit traditionele moment zullen alleen ‘Zijne Majesteit en de leden van de koninklijke familie aanwezig zijn die momenteel officiële openbare taken uitvoeren in naam van de koning’. De senior royals dus.

balkon
De koninklijke familie tijdens de verjaardag van wijlen Queen Elizabeth. Beeld: BrunoPress

De gasten

Wie we wel kunnen verwachten naast koning Charles en koningin Camilla? Dat zullen zo’n vijftien mensen zijn. Uiteraard kunnen we prins William, prinses Kate en hun kids: George, Charlotte en Louis verwachten. Ook Charles’ zus, prinses Anne en haar haar echtgenoot vice-admiraal Sir Tim Laurence nemen plaats op het balkon. Prins Edward en zijn vrouw Sophie mogen ook aansluiten, evenals de hertog van Kent, de eerste neef van zowel de overleden koningin als prins Philip, samen met zijn zus prinses Alexandra.

Een bron zei tegen Mirror over de balkon-plannen: “De koning is heel duidelijk geweest over wie hij wil dat de monarchie vertegenwoordigt. Er is weinig ruimte voor sentiment, dit is een staatsaangelegenheid, geen familieaangelegenheid en het is juist dat alleen de werkende leden van de familie aanwezig zijn bij het grote publieke moment.”

Tot slot zijn ook de hertog en hertogin van Gloucester zijn gevraagd om de koning en Camilla te vergezellen. Dit zijn prins Richard en zijn vrouw Birgitte. Richard is de volle neef van wijlen Queen Elizabeth. Volgens de bron is het de laatste keer dat we sommige royals tijdens een officieel moment zullen zien in het openbaar. “Het balkonmoment zal de laatste presentatie van de koning zijn van een afgeslankte monarchie, die natuurlijk nog verder zal worden afgeslankt zodra de Gloucesters, de hertog van Kent en prinses Alexandra eindelijk uit het openbare leven stappen en met hun welverdiende pensioen gaan.” Aha!

Bron: Mirror UK | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws