Een 7 voor prinses Amalia in Koningsdag-enquête

Daarmee scoort ze hoger dan haar vader.

De NOS heeft met een Koningsdag-enquête gepeild of Nederland nog een beetje vertrouwen heeft in de monarchie én welk rapportcijfer het volk koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zou geven. Enne, onze kroonprinses scoort hoger dan haar vader.

Rapportcijfer

Nu Koningsdag steeds dichterbij komt, vond de NOS het weer een geschikt moment om door middel van een enquête, uitgevoerd door Ipsos, te peilen hoe ons koningshuis ervoor staat. Onze kroonprinses Amalia heeft ook een cijfer gekregen en hoewel we ons kunnen afvragen hoe veel we écht van haar weten (de prinses verblijft immers achter slot en grendel) lijkt het erop dat ze met haar bezoek aan de Cariben een positief beeld heeft laten zien.

Amalia scoort namelijk een dikke zeven en veel mensen hebben vertrouwen in haar kwaliteiten als goede toekomstige koningin. “Ze zou een hele goede koningin kunnen worden, medelevend, oog voor mensen, dichtbij het volk, groot hart”, om maar een greep uit de resultaten van de enquête te geven. Bravo!

Wim-Lex en Máx

Eind april zit koning Willem-Alexander al weer tien jaar op de troon, maar toch lijkt hij het vertrouwen na wat akkefietjes tijdens de coronaperiode, nog niet volledig te hebben hersteld. Ongeveer de helft van Nederland heeft vertrouwen in de koning en gemiddeld scoort hij een 6.5. Ook wordt hij door Nederlanders omschreven als ‘betrokken’, ‘aardig’ en ‘menselijk’. Koningin Máxima komt het beste uit de verf en scoort een 7.3. Maar liefst zestig procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in haar en het merendeel van de bevolking vindt Máxima van toegevoegde waarde op het koningschap.

Veiligheid

Ook opvallend is dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid van de prinsessen. Afgelopen herfst kwam natuurlijk het nieuws naar buiten dat de Rijksvoorlichtingsdienst en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich serieus zorgen maakten om prinses Amalia. Misdaadjournalist John van den Heuvel bracht in de Telegraaf namelijk dat Amalia en minister-president Rutte beide doelwitten zouden zijn van de georganiseerde misdaad. Drie kwart van de Nederlanders zouden het daarom begrijpen als Amalia besluit geen koningin te willen worden door de aanhoudende bedreigingen.

De prinses vertelde recentelijk over de bedreigingen tijdens een persconferentie. “Ik ga er heel eerlijk in zijn”, zo stelde de prinses bij het persgesprek, “ik heb het nog steeds heel erg moeilijk. Ik mis het normale leven, het leven van een student. Het door de straten lopen, naar een winkel kunnen gaan.” Wij hopen dat de prinses binnenkort tóch van haar studententijd zal kunnen genieten.

Bron: NOS Koningsdag enquête | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws