Groot van stuk: hoe lang zijn de royals eigenlijk?

Staan Kate en Máxima eigenlijk op ooghoogte? En welke kroonprins is recordhouder?

De afgelopen tijd gaat het op sociale media helemaal los met vergelijkingen van de verschillende royals. Hoe lang zijn zij nu eigenlijk écht? Op gigantische portretten en koninklijke pumps lijkt het misschien alsof de royals larger than life zijn, maar wat geeft de meetlat eigenlijk aan? We zetten het voor je op een rij.

De Britse royals

Tijdens de jubileumvieringen van wijlen Queen Elizabeth zagen we dat Her Majesty maar net iets groter was dan haar achterkleinzoon prins George. Die felle kleuren droeg ze niet voor niets, want de Queen wilde graag gezien worden, ondanks haar gemiddeld wat kleine gestalte. Volgens de meeste schattingen was Elizabeth zo’n 160 cm lang. Zoon Charles is een stuk langer met zijn 178 cm, waarmee hij op gelijke voet stond met wijlen prinses Diana. Hiermee is Diana direct één van de langste royal dames die de Britten ooit gehad hebben.

royals lengte
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Prinses Kate is net een páár centimeters korter dan Lady Di, met een lengte van 175 cm – maar deze geeft ze natuurlijk regelmatig een boost met één van haar eindeloze paren Gianvito Rossi’s of andere designer-muiltjes. Hiermee is Kate nét even langer dan schoonzus Meghan. Zij heeft een heel gemiddelde lengte van 168 cm. Ook bij de heren zien we dat William met z’n 191 cm een stukje langer is dan z’n Sussex-broer van 186 cm.

De Oranjes

Koningin Máxima torent vaak boven haar gezelschap uit en schiet soms, dankzij haar hoge hakken, ook koning Willem-Alexander met z’n 183 cm voorbij. Hare Majesteit is 178 cm lang, maar voegt daar met haar voorliefde voor pumps gerust nog eens 10 centimeter lengte aan toe.

oranjes
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Prinses Amalia zagen we al niet zo vaak in het openbaar, en met de zware beveiliging is dat alleen maar minder geworden. Maar dat de kroonprinses minstens zo lang is als haar moeder, is inmiddels wel duidelijk! Bij de fotosessie waar we afgelopen najaar op getrakteerd werden, leek het er nog even op dat Alexia en Ariane misschien wat kleiner van stuk zouden blijven…

amalia ariane
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

…maar bij Koningsdag deze week werd duidelijk dat ook Ariane zonder dat we het doorhadden flink gegroeid is. Wie weet: zal Alexia bij thuiskomst uit Wales ook net zo lang zijn als haar twee zussen?

Prinses Charlene

Met haar 177 cm en hoge hakken torent ook prinses Charlene van Monaco vaak boven haar echtgenoot, prins Albert, uit.

albert charlene
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Kroonprinsessen Mary & Mette-Marit

Kroonprins Mary van Denemarken, Koningin Sonja van Noorwegen, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen. Beeld: BrunoPress

Hoe noordelijker, hoe langer? Dat stereotype gaat niet per se op bij de Noorse, Deense en Zweedse royal ladies. Kroonprinses Mary van Denemarken is, net als Zweedse collega kroonprinses Victoria, 172 cm lang, en daarmee een kop groter dan koningin Sonja. Noorse prinses Mette-Marit is 178 cm lang en staat dus altijd op ooghoogte met haar goede vriendin Máxima.

Dat gezegd hebbende: de Noorse prins Haakon voldoet dan weer wél aan het stereotype. Zo zou de Noorse kroonprins volgens de Guinness World Records zelfs het huidige record in handen hebben van langste kroonprins met z’n 193 centimeter. Maar als Haakon eenmaal op de troon zit, dan zal hij echter niét de langste koning ter wereld zijn. Die eer gaat namelijk naar…

España

…de Spaanse koning Felipe! De boomlange koning is namelijk een indrukwekkende 197 cm lang. Naast hem lijkt Doña Letizia misschien bijzonder klein, maar zij is met haar 170 cm toch echt bovengemiddeld lang voor een Spaanse dame.

royals lengte
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Ondertussen wordt ook Leti al ingehaald door haar tienerdochters, prinsessen Leonor en Sofía. Alle drie de dames zijn dol op een goede (slee)hak, maar ook daarmee halen ze het niet bij hun echtgenoot/vader. Ach ja: tegen zo’n recordhouder kun je moeilijk opboksen.

Bron: Beau Monde Archief, Royally Obsessed, Celeb Heights, Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws