Goed nieuws: Paleis Noordeinde opent deze zomer éxtra lang de deuren

Elke zomer is het vaste prik: dan gaan de deuren van Paleis Noordeinde weer wagenwijd open voor het publiek. Ook kun je dan een kijkje nemen in de Koninklijke Stallen, die naast het paleis liggen. Dit jaar gaat dat er echter nét even anders aan toe dan normaal.

Binnen paleismuren

Natuurlijk kun je (bijna) het hele jaar door terecht in het Paleis op de Dam of Paleis het Loo om je hart op te halen aan alle geschiedenis rond de Oranjes die daar te zien is. Maar Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning in Den Haag? Daar blijven de deuren grotendeels gesloten. Op enkele dagen in het jaar na, in elk geval – want ’s zomers gaan de paleispoorten wijd open voor alle geschiedenisfans, royalty watchers, en nieuwsgierige aagjes.

Dit blijkt zelfs zo populair, dat het paleis dit jaar éxtra lang de deuren opent.

Balzalen en koetsen

De RVD laat in een uitgebreid bericht weten: “Zijne Majesteit de Koning opent deze zomer weer de deuren van Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen voor het publiek. Beide locaties in Den Haag zijn dit jaar langer open voor bezoekers, twaalf in plaats van vier dagen, zodat meer mensen in de gelegenheid zijn deze historische werkplekken van de Dienst van het Koninklijk Huis te bezichtigen.”

Zo kun je in Paleis Noordeinde het zogenaamde Corps de Logis bezichtigen, waar ook de Grote Balzaal en de Balkonkamer onder vallen. Middels een multimediatour – met een inleiding door Willem-Alexander himself – praten experts je helemaal bij over de kunst, cultuur en geschiedenis die in het paleis te vinden zijn. Het Koninklijk Staldepartement biedt bovendien de unieke mogelijkheid om de omstreden Gouden Koets in levenden lijve te bekijken – want voorlopig hoeven we die duidelijk niet te verwachten op Prinsjesdag.

Even spieken?

Je kunt bijna twee weken lang, van 1 tot en met 13 augustus, een kijkje nemen in het paleis en de Koninklijke Stallen. Alleen maandag 7 augustus blijven de paleisdeuren gesloten. Hiervoor moet je natuurlijk wel een kaartje aanschaffen via koninklijkeverzamelingen.nl/tickets. Dit kan vanaf maandag 12 juni 2023 10.00 uur. Vorig jaar waren de tickets razendsnel uitverkocht, dus enige haast is wel geboden. Gelukkig gaan de deuren dit jaar éxtra lang open!

Bron: RVD | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws