Harry deelt aantal pittige uitspraken uit tijdens getuigenis in rechtbank

Redacteuren en journalisten van onder andere Daily Mail blijven niet gespaard.

Het was vandaag een belangrijke dag voor prins Harry. In de zoveelste rechtszaak die hij heeft aangespannen, deze keer tegen uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN), legde hij zelf een getuigenverklaring af over kranten als The Daily Mail, die hem zouden hebben afgeluisterd. 

Prioriteiten

Samen met een aantal andere beroemde Britten, waaronder Elton John en Liz Hurley, heeft de Duke of Sussex MGN wegens vermeende onwettige informatieverzameling aangeklaagd. De zitting is gisteren begonnen, al was Harry himself daarbij niet aanwezig. De reden voor zijn absentie? De verjaardag van dochter Lilibet, die afgelopen zondag twee kaarsjes uitblies. Tja, prioriteiten stellen – dat kan nog weleens lastig zijn – zeker als je een ex-prins bent met aan de ene kant van de wereld een gezin en aan de andere kant van de wereld een dozijn aan lopende rechtszaken.

Getuigenis

Vandaag verscheen Harry wél in de rechtbank, en onderging hij een pittig kruisverhoor naar aanleiding van zijn beschuldigingen van privacyschending ten opzichte van MGN. Ook legde hij na zijn schriftelijke getuigenis van maar liefst 49 pagina’s, nu ook een mondelinge getuigenis af. Daarin vertelde hij hoe de media het publieke karakter van ‘Prins Harry’ creëerden en vorm gaven aan hoe andere mensen naar hem keken.

Playboyprins

“Je begint als een leeg canvas terwijl ze uitwerken wat voor soort persoon je bent en wat voor soort problemen en verleidingen je zou kunnen hebben”, zei hij over de media. “Ze beginnen je dan aan te sporen om de rol of rollen te spelen die het beste bij hen passen en waarmee zoveel mogelijk kranten worden verkocht, vooral als je de ‘reserve’ bent van de ‘erfgenaam’. Je bent dan ofwel de ‘playboyprins’, de ‘mislukkeling’, de ‘drop-out’ of, in mijn geval, de ’thicko’, de ‘bedrieger’, de ‘minderjarige drinker’, de ‘onverantwoordelijke drugsgebruiker’, de lijst gaat maar door”, aldus Harry.

Pittige uitspraken

Naast emotionele verklaringen over hoe de vermeende afluisterpraktijken en ‘kwetsende’ artikelen vanuit de Britse kranten een destructieve rol hebben gespeeld in zijn jeugd, deelt Harry ook een aantal pittige uitspraken uit over de redacteuren achter de betreffende artikelen. “Hoeveel bloed zal hun typende vingers nog bevlekken voordat iemand een einde kan maken aan deze waanzin”, zegt hij daar onder meer over. “Redacteurs en journalisten veroorzaken veel pijn, radeloosheid en in sommige gevallen onbedoeld de dood.”

Als de eerste royal in honderd jaar die getuigt in de rechtbank, heeft Harry dus een behoorlijk vurige indruk achtergelaten. Als dit nog maar het begin is, zijn we benieuwd naar hoe de zaak verder zal verlopen…

Bron: Hello! Magazine, The Guardian, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws