Willem-Alexander reageert op Eloises uitval: ‘Ze heeft mijn steun’

De koning draait niet om de hete brij heen.

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest rond gravin Eloise van Oranje. Van badpak-gate tot haar felle optreden wanneer er een flink racistisch gesprek wordt gevoerd in haar buurt: Elo pakt headline na headline. Maarre…wat vindt Willem-Alexander daar eigenlijk van?

Vurig

Mocht je het gemist hebben: een kleine terugblik. Onlangs verscheen gravin Eloise geheel per toeval voor de verborgen camera’s van BNN-programma In Your Face. Hierin wordt door middel van acteurs en verborgen camera’s getest hoe ‘sociaal’ Nederlanders zijn.

Wanneer Eloise hier een gesprek opvangt waarin een man toch een lading behoorlijk racistische uitspraken doet, trekt zij fel van leer. “What the f*ck ben jij f*cking racistisch”, klapt ze uit de school. “Doe even normaal, joh. Dit is toch echt… Sorry, het spijt me, maar dit is zo racistisch.” Een flinke uitbarsting die duidelijk niet binnen de etiquette past, maar wél hartstikke authentiek is.

Opperhoofd

Na de situatie waar Eloise in badpak verscheen in een aflevering van Het Perfecte Plaatje Op Reis, was dit de tweede keer in korte tijd dat de gravin in opspraak raakte met een tv-optreden. Móet Wim-Lex daar dan niet iets mee, als koning? Bij het persgesprek aan het einde van het Belgische staatsbezoek besloot één van de aanwezige journalisten hem hierover aan de tand te voelen. Wat vindt hij, als ‘opperhoofd van de familie’ van optredens van andere Oranjes in de media?

“U geeft een behoorlijk middeleeuwse omschrijving voor een familiestructuur”, begint Wim-Lex lachend zijn antwoord. “Iedereen die meerderjarig is in Nederland heeft de verantwoordelijkheid en de vrijheid om te doen en laten wat hij of zij wil”, draait hij nog een beetje om de hete brij heen.

Maar dan geeft Willem toch nog even duidelijk z’n mening over het optreden van z’n nichtje. “Ik kan u wel zeggen: iedereen die Artikel 1 van de grondwet met verve verdedigt, heeft mijn steun.” Klare taal!

Speculeren

Vervolgens krijgt de koning nog een vraag over de gravinfluencer: we speculeren zo vaak wat Wim-Lex nu precies van alle televisie- en sociale media-aanwezigheid van z’n nichtje vindt. Hier is de koning kort maar krachtig over: “Mooi hè? Speculeren….Ga maar door met speculeren.” Ha!

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws