Huh? Dit is waarom Willam en Kate andere titels dragen in Schotland

Meet the Rothesays!

Denk je dat je het hele gebeuren rond de doorgeschoven titels na het overlijden van Queen Elizabeth wel doorhebt, komen de Britten opeens met een gloednieuwe Duke en Duchess of Rothesay op de proppen die ons wel héél bekend voorkomen. Dit is hoe het zit met die bijzondere titels.

Van Cambridge naar Wales

Willam en Catherine stonden te boek als de Duke en Duchess van Cambridge, maar werden meteen na het overlijden van Queen Elizabeth gepromoot. Met de plotselinge troonsbestijging van (schoon)vader Charles was zijn Walese titel immers vrijgekomen. Traditioneel gaat die over op de eerste in lijn naar de troon en diens echtgenoot – waardoor William en Kate sinds september vorig jaar de titels van Prince and Princess of Wales dragen.

Maar dat zij niet de enige titels die de royals hebben. Er zijn immers nogal wat graafschappen en hertogdommen binnen Engeland – en dan hebben we het nog niet eens over de ándere onderdelen van het Verenigd Koninkrijk gehad.

Meet the Rothesays

Zo geldt namelijk dat er in Ierland en Schotland enkele andere titels gebruikt worden voor de Windsors. Kate en Wills stonden voorheen in Schotland bijvoorbeeld bekend als de Earl en Countess of Strathearn. Ook hier zijn ze echter gepromoot: in plaats van de graaf en gravin van Strathearn zijn ze namelijk nu de hertog en hertogin van Rothesay.

Het is een traditie die teruggaat door de eeuwen: tot 1707 was Schotland namelijk een eigen land, met z’n eigen royals en aristocraten. Over de jaren is er flink wat veranderd in de verhouding tussen Schotland en de Engelsen, maar die Scottish pride is nog altijd sterk aanwezig.

En tja, de royals weten ook dat je daar maar beter in mee kunt gaan. Tegen de stroom van de Schotse traditie in willen zwemmen, komt je populariteit namelijk niet ten goede.

Trotse Schotten

Zo was er een heuse Pillar Box War in Schotland kort na de troonsbestijging van Elizabeth. De inzet? Her Majesty’s koninklijke monogram op de bekende rode postbussen van de Royal Mail. De Schotten merkten fijntjes op dat Elizabeth I nooit over hun land geregeerd had. Hierom zou Liz’ titel als Elizabeth II niet kloppen. Dat deze tóch overal op de postbussen verscheen was hen een doorn in’t oog.

Kortom: die Schotse trots kun je maar beter niet krenken. En daarom proosten we vandaag met de Duke en Duchess of Rothesay op de Schotse kroning van hun koning. Cheers!

Bron: Beau Monde archief, Hello! Magazine, Scottish Daily Express | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws