Buckingham birthday: koningin Camilla mag 76 kaarsjes uitblazen!

Camilla's pad naar de kroon ging niet over rozen.

Het is vandaag groot feest aan het Britse hof. Koningin Camilla, de kersvers gekroonde koningin van de Britten, is namelijk 76 jaar geworden! Dat moet natuurlijk gevierd worden.

Pad naar de troon

Ze begon als aristocratendochter die gezellig-maar-totaal-ongeschikt was om metgezel van de toekomstige koning te worden. Hoe groot de liefde tussen de jonge Charles en Camilla Shand ook was: uiteindelijk koos de kroonprins onder veel druk voor de jongere, maar onberispelijke Diana.

camilla
In 1975 werden Charles en Camilla samen gespot na een avondje theater. (Beeld: NL Beeld)

Uiteraard weten we inmiddels dat dit sprookje op een totale nachtmerrie uitliep. Het pad van Camilla naar de troon is dan ook bepaald niet makkelijk geweest. Van grote liefde van de kroonprins, naar de gewraakte ‘derde in de relatie’, tot uiteindelijke vriendin, verloofde en vrouw.

camilla 1992
Camilla in juni 1992, slechts enkele maanden voor de beruchte ‘Tampongate’-tapes naar de pers werden gelekt. (Beeld: NL Beeld)

Ook haar titels reflecteren deze rocky road: prinses is zij nooit geworden, maar Cam moest het stellen met de titel van Duchess of Cornwall. En een toekomstige titel als koningin-gemalin? Dat zou helemaal uit den boze zijn. Ze mocht zich gelukkig prijzen als ze, net als Philip voor haar, ooit een prinselijke consortentitel zou dragen.

Niet in’t wit, wel stralend van geluk: in 2005 stappen Charles en Camilla in het huwelijksbootje. (Beeld: NL Beeld)

Elizabeth schiet te hulp

Over de jaren liet Camilla de eindeloze golven kritiek over zich heenkomen. Als er één iemand was die het devies never complain, never explain uitdroeg, dan was het Cam wel. Toch bleef die titel een heikel punt.

Naast stiefzoon William in 2010, en stiefschoondochter Kate in 2013 tijdens Trooping the Colour. (Beeld: NL Beeld)

Totdat niemand minder dan Queen Elizabeth herself zich met de kwestie bemoeide. In een bericht dat zij voor haar jubileum deelde, schreef de koningin: “Het is mijn oprechte wens dat, als de tijd daar is, Camilla bekend zal staan als Queen Consort terwijl zij haar eigen loyale dienst voortzet.” Duidelijk!

Queen, punt

Toch is er over de afgelopen maanden niet helemáál gehoor gegeven aan deze oproep van wijlen de koningin. Zo viel al op in de uitnodigingen voor de kroningsceremonie voor afgelopen mei, en ook nu. Via verschillende sociale media krijgt Camilla namelijk felicitaties vanuit het Britse hof. Zo deelde het officiële account van de Windsors, de eerste set kiekjes in hun Instagram Stories. Via hun eigen officiële account deelden Kate en William (of goed, degene die hun social media bijhoudt), de tweede foto.

En wat valt op? Camilla is geen Duchess, Princess, of zelfs Queen Consort. Nee: Camilla is Her Majesty the Queen. Punt.

Feestbeest

Hoewel Cam in haar jongere jaren bekend stond als kettingrokende moppentapper die niet vies was van een drankje, zal zij het vandaag de dag ongetwijfeld iets rustiger aandoen. Er vonden vandaag wel op twee momenten eresaluten plaats voor Camilla. Tja – zo’n stukje appeltaart smaakt toch net iets beter met al dat imposante vuurwerk op de achtergrond. Happy Birthday, Hoogheid!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws