Goeie vraag: kan prinses Charlotte ooit Princess Royal worden?

Zo zit dat dus.

Wijlen Queen Elizabeth maakte haar enige dochter in juni 1987 tot Princess Royal. Maar wist je dat de koninklijke titel van prinses Anne best een zeldzaam etiketje heeft? Al zien wij kleine prinses Charlotte in de toekomst graag als titelhouder, is die wisseling van de wacht niet zomaar gepiept.

Princess Royal

De titel Princess Royal is even statig als-ie klinkt. Prinses Anne, die volgende maand 73 wordt, is pas de zevende persoon die de titel van Princess Royal draagt ​​sinds de oprichting door Charles I voor zijn dochter, prinses Mary, in 1642. Best een zeldzaam gegeven, dus. Hoewel de titel traditioneel wordt toegekend aan de oudste dochter van de soeverein, is deze allesbehalve automatisch.

Doorgeven

De laatste Princess Royal vóór Anne was prinses Mary, de enige dochter van koning George V en koningin Mary, die stierf in 1965. De titel bleef 22 jaar vacant voordat de koningin hem op 13 juni 1987 aan prinses Anne schonk. Afijn, heb je die zeldzame titel dan eindelijk te pakken, wordt-ie wél voor het leven vastgehouden. Zelfs als de houder haar ouder, de monarch, overleeft. En dat is ook precies de reden dat koning George VI zijn oudste dochter, prinses Elizabeth, geen Princess Royal kon maken; omdat haar tante, prinses Mary, in het bezit was van de titel destijds. Snapt ge?

Kortom: als prinses Anne de titel nog steeds gebruikt wanneer haar neef, prins William, de troon bestijgt, zal hij deze – áls hij ervoor kiest –  niet aan zijn dochter, prinses Charlotte, kunnen schenken. Aha!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

Laatste nieuws