Happy birthday Beatrice! Prinses mag vandaag 35 kaarsjes uitblazen

Van roemruchte royal naar glamourprinses!

Het is vandaag feest voor Yorkse prinses Beatrice! De oudste dochter van Sarah Ferguson en prins Andrew wordt vandaag namelijk 35, en wat ons betreft is de Yorkse better than ever!

Princess of York

Op 8 augustus 1988 ziet kleine prinses Beatrice als eerste dochter van de Duke en Duchess of York het levenslicht. Haar status als kleinkind van de Queen levert haar wél een royale titel op, maar als dochter van Elizabeths tweede zoon groeit ze in relatieve anonimiteit op – voor een royal dan, natuurlijk.

Natuurlijk zijn er de verplichte fotomomentjes, bij grote mijlpalen als eerste schooldagen…

sarah beatrice eugenie
Beeld: NL Beeld

…of tijdens de wintersport.

Beeld: NL Beeld

Viral

Bij het grote internationale publiek krijgt Bea echter pas een hele hoop bekendheid in 2011. Naast zus Eugenie, komt zij bij de bruiloft van William en Kate opdagen in een outfit met een wat…excentriek hoofddeksel.

Beeld: NL Beeld

De reacties waren niet mals: volgens de één zou Bea de spotlight van Kate willen stelen, en de ander vond het hoofddeksel van Philip Treacy nog het meest weg hebben van een soort gestileerde vrouwelijke genitaliën. Hoe dan ook: Bea viel niet in de smaak.

Achter de schermen ging de kritiek de beide zussen niet in de koude kleren zitten. Zo deelde Euge jaren later in een interview: “Er was een verschrikkelijk artikel over Beatrice geschreven en ze was ontzettend van streek. We stonden op het punt om naar buiten te gaan, en ze was een beetje emotioneel en begon te huilen. Toen zorgde ik voor haar. En een uur later voelde ik me zelf een beetje emotioneel, begon te huilen, en toen was Bea er voor me.” De band tussen de zussen was duidelijk sterker dan ooit na het outfit-incident.

En plein public liet Bea zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Zo gaat ze bijzonder nobel met de status van het vermaledijde hoofddeksel om: een veiling van ’t Philip Treacy-kunstwerkje levert uiteindelijk een mooie 81.000 pond op voor het goede doel.

Glamourprinses

Over de jaren heeft Beatrice zich steeds meer ontpopt tot spreekwoordelijke zwaan: met een bescheiden leven buiten de spotlights, een lading liefdadigheid, en een tomeloze inzet voor de kroon heeft zij de harten van het Britse volk over de jaren weten te veroveren. En niet alleen het volk – ook weet Bea de knappe vastgoedman Edoardo Mapelli Mozzi aan de haak te slaan.

De twee trouwen in juli 2020 – nadat de originele trouwdatum opgeschoven moet worden vanwege de pandemie. Hun liefde hebben ze inmiddels bekroond met een dochter, Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi, die we overigens nog nooit een verschijning hebben zien maken in het openbaar.

Met Edo aan haar zijde toont Beatrice zich calm, cool and collected, blaakt ze van zelfvertrouwen en straalt ze als nooit tevoren. Zo stond de Yorkse op vele Best Dressed-lijstjes na de royal wedding van Jordanië. Dat begint al met haar outfit overdag voor de ceremonie: de zilverblauwe Needle & Thread-japon en de speelse Wifey For Lifey-clutch van Sophia Webster zijn de perfecte balans tussen vrolijk en chic.

Beeld: NL Beeld

In de avond verbluft de prinses pas écht. Dan trekt zij namelijk plotsklaps de York-tiara uit de kast, die op dat punt al decennialang niet meer in de spotlights heeft gestaan.

beatrice edo
Beeld: NL Beeld

Het is pas het tweede tiara-moment voor de prinses, maar zeg nou zelf: het staat haar fantastisch, nietwaar? Beau Monde proost vandaag dan ook op nog vele jaren voor de Yorkse dame, nog vele kroontjes, en nog héél veel jaren geluk met Edo en Sienna. Van harte, hoogheid!

Bron: Beau Monde archief, Page Six, New York Post, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws