William stelt geduld Schotten op de proef: ‘Zou een mooi gebaar zijn’

De prins krijgt subtiel commentaar uit onverwachte hoek.

Zomervakantie met de Windsors betekent uitwaaien op Balmoral. En dat uitwaaien kan King Charles natuurlijk als de beste – met een frisse bries door z’n geliefde Schotse kilts heen. Dat prins William, inmiddels de eerste in lijn naar de troon, zich al decennialang niet meer in de traditionele kleding heeft getoond, wordt steeds meer Schotten een doorn in het oog.

Modeprins

We zijn bij Beau Monde natuurlijk dol op de enige outfitjes van prinses Kate. De outfits van haar man…tja. Vaak valt er niet veel meer over te zeggen dat hij een maatpak draagt. Of een incidentele casual polo met een goede spijkerbroek of chino.

Zijn vader verschijnt echter met regelmaat in klederdracht: die moderne jasjes en dasjes zijn namelijk nét zo goed te combineren met een kilt. Zo toonde Charles bij een bezoekje aan de distilleerderij John O’Groats in de Schotse hooglanden.

charles
Beeld: NL Beeld

Ongeduldig

Een verschijning van Wills in kilt laat echter op zich wachten. De laatste keer dat hij zo’n tartan-printje tevoorschijn toverde, was ergens begin jaren ’90, maar met de jaren zijn de kilts van de toen-nog tweede in lijn terug in de kast verdwenen. Nu William nog een stapje dichter bij de troon is, waarmee hij overigens ook de koning van Schotland wordt, beginnen verschillende Schotten toch een beetje te sputteren.

Zo deelde niemand minder dan John Sugden, de kleermaker van Charles: “Het zou ons een genoegen zijn om een kilt en jasje voor de Prins van Wales maken. Het zou een traditie in ere houden en, vooral omdat hij Lord of the Isles is, zou het een perfect middel zijn om de traditionele Highland-kleding te populariseren – vooral bij een jongere generatie.”

En tja, wie de Britten en hun stiff upper lip kent, weet dat een subtiele publieke ‘het-zou-leuk-zijn-als’ daar, ongeveer gelijkstaat aan een ‘vent-waar-wacht-je-nog-op’ alhier. Who knows: krijgen we deze zomer dan eindelijk weer een William in kilt? Hij ís immers al voorzien van enkele Schotse titels: Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron of Renfrew, Lord of the Isles én Prince and Great Steward of Scotland….nu alleen nog even die lokale cultuur uitdragen, zoals het heurt.

Bron: Tatler, The Guardian | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws