Hip hip hurray voor jarige prinses Anne met nieuwe kiekjes

Van enfant terrible naar rots in branding.

Vandaag wordt Anne, Princess Royal, al jaren rots-in-branding voor de Windsors, 73 jaar. Als enige dochter van wijlen Queen Elizabeth en zus van koning Charles, moet dit natuurlijk gevierd worden – óók op de sociale media.

Prinsessenvlijt

Ze knipt lintjes, schudt handjes, en keuvelt als geen ander. Geen wonder dus, dat prinses Anne al jaren getrouw de hardst werkende Windsor is – als we de Court Circular mogen geloven.

Over de afgelopen twintig jaar zou Anne meer dan elfduizend officiële bezoekjes afgetikt hebben – en met haar hart op de tong, nuchtere visie, en scherpe gevoel voor humor is ze zelfs na al die bezoekjes nog altijd een graag gezien gezicht. Ze mag dan nu 73 jaar zijn, maar stilzitten? Daar is voor Anne nog absoluut geen sprake van!

Broer en zus

Waar ze voor haar moeder, wijlen Queen Elizabeth al een rots in de branding was, is ze dat nu voor haar broer des te meer. En dat blijkt wel uit de lieve foto’s die Buckingham Palace vandaag deelt ter ere van Annes verjaardag.

“We wensen Hare Koninklijke Hoogheid de Princess Royal een heel gelukkige verjaardag vandaag!”, valt er bij de foto’s te lezen. En die kiekjes spreken boekdelen: zo heeft het hof een behind the scenes-moment gedeeld van de grootse kroning afgelopen mei. Waar broer en zus, heel gewoontjes, even met elkaar staan te kletsen – maar dan wel met hun eindeloze onderscheidingen, regalia, en juwelen.

De tweede foto komt uit de archieven, en is in 1951 gemaakt bij Clarence House. Hier zien we de dan tweejarige prins Charles en een volledig ingepakte prinses Anne vrolijk saampjes in hun wandelwagens.

Enfant terrible

Hoewel Anne anno nu een bijzonder geliefd lid is van de royal family, was dit niet altijd zo. In haar jongere jaren had de prinses namelijk een wat beruchte reputatie. Zo zou ze een stel journalisten ooit de legendarische woorden ‘naff off’ toegebeten hebben, en maakte ze bij evenementen vaak een ‘hooghartige en afstandelijke’ indruk.

Tel hierbij op een driehoeksverhouding (Anne wilde Andrew Parker Bowles, hij wilde Camilla, Camilla wilde Annes broer) en een juicy lading brieven met haar moeders Equerry terwijl ze nog niet officieel gescheiden was van haar eerste man, en haar reputatie als rebel was compleet.

Uiteindelijk is Anne hét bewijs geworden dat de aanhouder wint: zonder morren toonde de prinses zich jaar na jaar, dag in dag uit, verdienstelijk voor de kroon. En dan mag je nog zo’n reputatie als enfant terrible hebben, uiteindelijk weet je wél het hart van ’t volk te veroveren. Cheers, hoogheid, op nog vele jaren!

Bron: The Telegraph, The Guardian, The Mirror | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws