Sarah Ferguson openhartig over ‘continue vergelijkingen met Diana’

'Ik begon de pers over mezelf te geloven', deelt de hertogin.

We hebben een paar maanden lang elke week kunnen genieten van een podcastaflevering van Sarah Ferguson, Duchess of York, maar nu komt er een einde aan de eerste reeks van Tea Talks with the Duchess and Sarah. In de afsluitende aflevering praat de hertogin bijzonder openhartig over haar bestaan als nieuwkomer binnen de royal family.

Buitenstaanders

Het is een right of passage voor elke royal vlam die in de buurt komt van de Windsors. Van William en Kate tot Harry en Meghan en natuurlijk Charles en Diana: ze konden er allen over meepraten. Ook Fergie zelve was met haar openhartige karakter en ietwat onhandige gedragingen een makkelijke prooi voor de meedogenloze Britse pers.

Sarah viel in 1985 voor prins Andrew, slechts enkele jaren nadat zijn oudere broer, prins Charles, het ja-woord had gegeven aan Diana. Twee zelfbewuste jonge vrouwen die slechts enkele jaren na elkaar onderdeel werden van de bekendste familie ter wereld – de pers stond vol van vergelijkingen tussen de twee.

Zelfbeeld

En dat bleek funest voor Fergie. Zo onthulde zij in haar meest recente podcast-aflevering. “Als ik nu terugkijk: ik had goede benen, en ik zag er goed uit…maar ik vond mezelf niet leuk. En ik denk dat dat was omdat ik altijd vergeleken werd met Diana. En uiteindelijk begon ik de pers over mezelf te geloven, en dat was you know, niet heel goed.”

sarah diana
Beeld: NL Beeld

Lang proces

Het heeft bijzonder lang geduurd tot de hertogin zich over dit negatieve zelfbeeld heen kon zetten, onthulde ze bovendien. Zo legde Fergie uit dat haar recente mastectomie haar deed ‘ontwaken’. “Je hebt een gigantisch litteken, maar je vindt jezelf leuk. Je vindt jezelf écht leuk”, stelt ze.

Ook vraagt Fergie zichzelf hardop af of het ‘verliezen van een lichaamsdeel’ nodig was om dat zelfvertrouwen aan te wakkeren: “Niet omdat ik de dood in de ogen keek, maar het wakker worden en stoppen met piekeren, stoppen met met de zelfhaat, stoppen met twijfelen aan jezelf, stoppen met al die dingen. Stoppen met jezelf niet leuk vinden.”

Zo bewijst Sarah maar weer: het is nooit te laat om van jezelf te gaan houden!

Bron: The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws