Hoe vaak per week kan je het beste je haar wassen?

Het hangt allemaal af van je haartype.

Vraag jij je weleens af hoe vaak je je haar het beste kan wassen? Je bent niet de enige die hierover twijfelt. En er is ook niet één antwoord op dat voor iedereen geldt. Hoe vaak je je haar wast voor optimale verzorging, hangt namelijk af van je haartype. In dit artikel lichten we per haartype toe hoe vaak je je haar het beste wast.   

Hoe bepaal je je haartype?

Het is niet voor iedereen even makkelijk te bepalen welk haartype je hebt. Per persoon verschilt het hoe dik je haar is, of het steil of juist krullend is, en hoe poreus je haar is. Om jouw haartype te bepalen, kan je enkele testjes doen.    

SEO

Dun haar heeft vaakst wasbeurt nodig

Heb je dun haar? Dan wordt je haar waarschijnlijk vrij snel vet. Over het algemeen wordt daarom aangeraden om dun haar om de dag te wassen. Op die manier kan vettigheid en vuil zich niet ophopen op je hoofdhuid. Merk je aan je haar dat het er nog netjes en verzorgd uit ziet, dan kan je wellicht het haren wassen een dagje uitstellen. Door te vaak te wassen kan je hoofdhuid namelijk uitdrogen. Let er daarom op dat je een shampoo gebruikt die de hoofdhuid voedt en hydrateert.  

Dik haar blijft langer gevoed

Als je dik haar hebt, hoef je je haar soms maar eens in de week te wassen. Let wel: het gaat in dit geval om dikke haren, niet per se om een volle haardos met veel dunne haren. Hoe dikker een haar, hoe meer vocht deze vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat je haar goed gevoed blijft en wassen minder gauw nodig is.  

Krullend haar: iedere vier tot vijf dagen wassen

Voor krullend haar zijn speciale shampoos verkrijgbaar. Het advies is om jouw haarsoort iedere vier tot vijf dagen te wassen. Maar als je merkt dat je haar binnen die tijd vet wordt of je jeuk aan je hoofdhuid krijgt, kan je je haar een dag eerder wassen.  

Zeker jeuk aan je hoofdhuid is een slecht teken: dit is een teken dat je huid last heeft van vettigheid en vuil en dat het hoog tijd is voor een wasbeurt. Probeer dit voor te zijn en gebruik een shampoo om je hoofdhuid extra te voeden.  

Kroeshaar? Was het niet te vaak

Kroeshaar kan je beter niet te vaak wassen. Eén keer per week is vaak voldoende. En kroeshaar heeft extra goede en voedende verzorging nodig om een gezonde bos haar te behouden. Gebruik daarom altijd shampoo en conditioner om je haar de aandacht te geven die het verdient. 

Wat beïnvloedt je haar nog meer?

Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt ook af van andere factoren. Na het sporten is je haar vaak zweterig en vetter. Daarnaast heeft vet eten invloed op hoe snel je haar vettig wordt. En ook warm weer helpt niet mee: op warme zomerdagen is wassen misschien vaker nodig dan in de winter. 

Hoe was je je haar het beste?

Nu je weet hoe vaak je je haar moet wassen, is het nog belangrijk om te weten hoe je je haar het beste wast. Waarschijnlijk doe je het al jaren op je eigen manier, maar is dat ook goed voor je haar? 

Voor een optimaal resultaat kan je het beste je haar borstelen voordat je onder de douche stapt. Maak onder de douche eerst je haar goed nat, het liefst met lauwwarm water. Masseer daarna de shampoo in en gebruik er niet te veel van. Laat de shampoo even intrekken en spoel daarna uit met warm water. Eindig met koud water om pluizig haar te voorkomen. En dep daarna je haar voorzichtig droog. Wees niet te ruw met een handdoek, want dit kan je haar beschadigen. 

Door op deze manier je haar te wassen in het aanbevolen aantal keer per week, zorg je goed voor je haar. Hiermee hou je het gezond en blijft je kapsel mooi! 

Beeld: Unsplash, Helen Ngoc

Laatste nieuws