Ein-de-lijk: dit is het programma van het staatsbezoek naar Frankrijk

Een druk programma voor de hoogheden!

Ze hebben er even op moeten wachten (er was iets aan de hand met massale rellen, stakingen, en weinig ruimte voor rode lopers tussen de smeulende auto’s), maar binnenkort is het eindelijk zover: koning Charles en koningin Camilla wagen zich aan een staatsbezoek naar Frankrijk. Het volledige programma is gisteren bekendgemaakt.

Uitstel

Eigenlijk had het bezoek van het koninklijk paar al eerder dit jaar moeten plaatsvinden – nog vóór zij goed en wel officieel gekroond waren. Maar dat hele feest ging destijds niet door. In maart heerste er namelijk flinke onrust in Frankrijk, en liepen protesten tegen de overheid veelvuldig uit de hand.

En tja – een koning in Frankrijk in tijden van onrust? Da’s historisch gezien geen gouden combinatie. Zeker toen er brand werd gesticht bij één van de locaties die hij zou bezoeken, zal de koning zich ongetwijfeld even achter z’n oren gekrabd hebben. Inmiddels is de rust wedergekeerd in la France, en dus vertrekken Charles en Camilla op 20 september richting het Europese vasteland.

Programma

Tijdens het driedaagse bezoek hebben de twee een druk programma. Zo worden zowel Parijs als Bordeaux bezocht, en lopen de activiteiten uiteen van het leggen van een krans bij de Arc de Triomphe tot het bezoeken van een eco-wijngaarde.

Bovendien valt het staatsbezoek nu samen met het WK Rugby, en dus hebben de royals in hun planning ook tijd gemaakt voor het handjes schudden en foto’s maken met bekende sporters.

En ten slotte: natúúrlijk kan een groots staatsbanket niet ontbreken op het program. Deze vindt plaats op het paleis van Versailles, en zal natuurlijk gepaard gaan met alle pomp and circumstance die we van zo’n etentje mogen verwachten.

Bijzondere band

Het originele plan, om als eerste staatsbezoek richting Frankrijk te gaan, werd volgens velen gezien als een sterk signaal vanuit het hof. Brexit of geen Brexit, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zouden hoe dan ook sterke banden onderhouden, leek het koningspaar uit te willen dragen.

Charles Macron
Een gezellig onderonsje in Glasgow, 2021. (Beeld: NL Beeld)

Over de jaren zijn de Britten al regelmatig voor officiële gelegenheden uitgereisd naar Frankrijk. Zo wordt dit het 35e bezoek van ZM, en was het laatste bezoek van de hoogheden nog in 2019. Hopelijk kan de rode loper dit keer weer gewoon uitgerold worden!

Bron: BBC, Tatler, Royal.uk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws