Comedy Queen Elizabeth: ‘Ze pakte een denkbeeldige ukelele en begon te spelen’

'Ze kon de hele kit and caboodle nadoen!'

De wereld herinnert zich Queen Elizabeth vooral als rots in de branding voor de Windsors, maar achter de schermen was wijlen de vorstin gezegend met een groots gevoel voor humor én een flinke lading talent. Schrijver Gyles Brandreth blikt in gesprek met Hello! Magazine terug op de vele verborgen talenten van Elizabeth.

Jonge prinses

In de vroege jaren van Queen Elizabeth werd zij als elke andere aristocratendochter opgevoed – een plekje op de troon leek immers niet waarschijnlijk. Totdat haar oom er de brui aan gaf, haar vader tot koning gekroond werd, en Elizabeth als first in line plotsklaps voorbereid moest worden op een toekomst als vorstin. Daarbij zorgde de Tweede Wereldoorlog, die uitbrak toen Elizabeth slechts dertien jaar was, voor veel angst en onzekerheid.

Om de goede moed erin te houden, werd de royal family op Windsor Castle vermaakt door onder meer de legendarische George Formby, en door de vrouwelijke comedienne en imitatie-expert Florence Desmond. En wat zij daar lieten zien? Dat leek de jonge Elizabeth wel wat!

Jeugddromen

Zo vertelt Gyles Brandreth: ‘Koningin Elizabeth II, of toenmalige prinses Elizabeth, die woonde in Windsor Castle, dacht: ‘Ooh, dit is wat ik wil worden. Ik zou graag een impressionist zijn.”

“En de koningin begon toen als tiener imitaties te doen. En ze zei me: ‘Oh, ik kan George Formby nog steeds doen.’ En op dat moment pakte de koningin een denkbeeldige ukelele op, begon erop te tokkelen, en zong When I’m Cleaning Windows met een perfect Lancashire-accent.” Ha! Voor de niet-ingewijden, dit is hoe dat ongeveer geklonken moet hebben:

Tip: sluit je ogen, en beeld je in dat niemand minder dan Queen Elizabeth dit ten gehore brengt.

Multitalent

Maar daar hield het imitatietalent van Hare Majesteit niet op. “Ze kon regionale accenten vanuit het hele land nadoen”, begint Brandreth. Maar ook objecten en dieren gingen Elizabeth goed af. “Ze kon verschillende paardenrassen doen, of een Concorde die landde over Windsor Castle. Het geluid van het naderende vliegtuig, het schakelen van de versnelling, de wielen die neerkwamen met het bijbehorende gebulder. Ze kon de hele kit and caboodle nadoen.”

Natuurlijk heeft het grote publiek over de jaren best een goed idee gekregen van het gevoel voor humor van de vorstin – van James Bond-stunt tot thee met Paddington. Maar zo blijkt dat Elizabeth ook ruim een jaar na haar heengaan nog weet te verrassen.

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws