Prinsjesdag: wat staat er op de planning?

De Oranjes zitten niet stil vandaag!

Het is vandaag Prinsjesdag, wat betekent dat de Oranjes een overvolle agenda hebben. Zo moet koning Willem-Alexander de troonrede voorlezen, zitten Máx en Amalia samen met hem in de Glazen Koets, is prinses Alexia voor het eerst aanwezig bij deze belangrijke dag én komt Sigrid Kaag met de miljoenennota.

Wat gaat er gebeuren?

Het spektakel begint vanmiddag vanuit Paleis Noordeinde en eindigt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tijdens deze tocht zullen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia plaatsnemen in de Glazen Koets – zonder Alexia dus. Echter wordt prinses Alexia natúúrlijk niet vergeten op deze dag: het is immers haar allereerste keer.

Zo neemt Alexia plaats in de Galaglasberline samen met haar oom en tante, prins Constantijn en prinses Laurentien. Na hun rit naar de Koninklijke Schouwburg vindt de traditionele balkonscène plaats, waarbij de leden van de koninklijke familie hun gezicht laten zien op het balkon.

Troonrede

Daarna is het de taak van Wim-Lex om de troonrede voor te lezen waarbij hij ingaat op de plannen van het kabinet. Daarna volgt Sigrid Kaag (Financiën) met de miljoenennota. Toch is die miljoenennota iets ‘lichter’ dan dat we normaal gewend zijn doordat de coalitie VVD, D66, CDA en ChristenUnie is gevallen. Dit is echter niet de eerste keer dat er is gesproken over een ‘lichte’ miljoenennota. Denk bijvoorbeeld aan het kabinet Rutte-IV, dat in 2021 ook muurvast zat.

Afijn, wij zijn natuurlijk vooral erg benieuwd naar de outfits van de koningin en de prinsessen – don’t get us wrong. Dus wil jij up-to-date blijven? Houd Beau Monde dan in de gaten!

Bron: Vorsten, NOS | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws