Hoog bezoek in Huis ten Bosch vandaag

Koningin Máxima en prinses Beatrix ontvangen speciale, langverwachte gasten.

Koningin Máxima en prinses Beatrix ontvangen vandaag de handwerkers die hebben meegewerkt aan de langverwachte nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch. Duurt even, maar dan heb je ook wat!

Nieuwe aankleding

De Oranjes zijn niet vies van wat lieve details en bijzondere bezienswaardigheden in hun paleizen. Denk bijvoorbeeld aan die verborgen portretjes van de familie in Paleis Noordeinde. En ook in Paleis Huis ten Bosch zijn binnenkort wat liefdevolle nods naar de koninklijke familie verwerkt.

Naast het feit dat de gloednieuwe gordijnen in haar eigen optrekje komen te hangen, heeft Máx namelijk nog een andere, bijzondere link met de gloednieuwe raamdecoratie. De koningin heeft namelijk zélf meegewerkt aan het borduren van de kleinste details op de forse gordijnen. De gordijnen, die op machines gemaakt werden in de werkplaats van het TextielMuseum, zijn vervolgens van geborduurde details voorzien door zo’n 150 creatievelingen – waaronder dus Máx herself.

Eigentijdse remake

De gordijnen zijn een eigentijdse remake van de zijden gordijnen uit de 18e eeuw, die toen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch hingen. Begin vorig jaar werd er begonnen met het maken van de gordijnen, en handwerkers uit het hele land hebben toen – samen met onze eigen Máx – zelf een deel van het borduurwerk vervaardigd.  Ze zijn in het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg, machinaal geborduurd. In het project stonden “ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tentoonstelling

Koningin Máxima bracht vorig jaar november al een werkbezoek in het kader van het maakproces van de nieuwe gordijnen. Ze waren toen te bezichtigen in de tentoonstelling Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap in het TextielMuseum. De tentoonstelling gaf een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van de gordijnen en niemand minder dan onze eigen koningin was aanwezig om de kunststukjes te onthullen.

 

Chinese Zaal

De gordijnen komen te hangen in de Chinese Zaal van Huis ten Bosch. De Chinese Zaal is één van de ruimtes die gebruikt worden voor ontvangsten en officiële gelegenheden. De stoffen en het ontwerp zijn geïnspireerd op de historische gordijnen die daarvóór in die zaal hingen. Deze zijn in de 18de eeuw in China gemaakt, maar inmiddels te kwetsbaar geworden. Water en andere natuurelementen spelen een grote rol. Op de oude is een Chinese rivier te zien, op de nieuwe een Nederlandse rivierdelta. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, een land waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen met elkaar worden verbonden. Fraai stukje deco!

Bron: Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws