Mijlpaal voor Leonor: prinses zweert trouw aan de vlag

Een prestigieuze gelegenheid zónder glamoureuze japon: Leonor doet het gewoon.

Sinds ze in augustus startte met een militaire opleiding in Zaragoza, heeft prinses Leonor al behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. Na het inruilen van haar tiara voor een militaire baret kan de Spaanse kroonprinses nu nóg een grote mijlpaal van haar lijstje afstrepen: het zweren van trouw aan de vlag.

Militaire ambitie

Met haar achttiende verjaardag in het vooruitzicht deelde het Spaanse hof dit voorjaar hoe de toekomst van hun troonopvolgster eruit zou zien. Eerst stond er een jaar aan de Academia General Militar in Zaragoza op de planning,  vervolgens een jaar bij de Spaanse marine, om uiteindelijk de opleiding af te sluiten bij de Spaanse luchtmacht. Een stuk minder glamoureus dan de prinses gewend is, al lijkt ze inmiddels al aardig te gedijen in het militaire leven. Want de opleiding mag dan pas net van start zijn gegaan, één van de belangrijkste hoogtepunten vond vandaag al plaats.

Prestigieuze gelegenheid

Vandaag trad Leonor in de voetsporen van haar vader – én royal collega prinses Elisabeth – door trouw te zweren aan de vlag. Kort gezegd is dit het moment waarop de prinses haar vaderland verdediging belooft, zelfs als dit haar het leven zou kosten. Een prestigieuze gelegenheid dus, maar wel één waarbij glamoureuze japonnen voor de verandering eens níet de boventoon voeren. In plaats daarvan droeg Leonor voor het eerst haar gala-uniform (dat dan weer wel) en iets wat lijkt op een nogal ongemakkelijke kinband.

Ceremonie

In gezelschap van koning Felipe en koningin Letizia – die voor de ceremonie speciaal vanuit Madrid waren overgekomen – volbracht Leonor haar eerste belangrijke militaire plicht. Na wat statische passen, ceremoniële bewegingen en een dikke smakkerd op de Spaanse vlag kon de prinses opgelucht ademhalen.

Een béétje spijtig dat infanta Sofía schitterde door afwezigheid: maar helemaal overvliegen vanuit Wales om je zus een kus op een vlag te zien geven is wellicht ook weer iets te veel van het goede. Afijn, de trotse gezichten van Leti en Felipe moeten genoeg van steun zijn geweest voor Leonor.

Beeld: NL Beeld

23.000 kussen

De vlag waar Leonor haar lippen op zette is overigens niet zomaar een vlag: het exemplaar werd in 1886 gemaakt op verzoek van Maria Cristina van Habsburg, de weduwe van koning Alfonso XII. Sindsdien hebben meer dan 23.000 officieren de vlag voorzien van een smakkerd. Hygiënisch kunnen we het allerminst noemen, maar wel heel bijzonder. Petje af voor deze stoere prinses!

Bron: Royal Central, All Things Amalia | Beeld: NL Beeld, Twitter @coutureroyals

Laatste nieuws