Zien: prinses Margarita opent bijzondere expositie op Paleis Soestdijk

Zien!

Goed nieuws voor royalty-fans! Vandaag is namelijk de expositie De vrouwen van Soestdijk te bezoeken op het Baarnse (ex-)paleis. Gisteren vond de feestelijke opening al plaats, waarbij onder andere prinses Margarita de Bourbon de Parme aanwezig was.

Paleizen

De Oranjes hebben een indrukwekkend aantal paleizen, waar zich een eveneens indrukwekkende collectie historische pareltjes bevindt. In de zomer kunnen we natuurlijk rondneuzen in Paleis Noordeinde, het Paleis op de Dam is bijna het hele jaar open en Paleis ’t Loo heeft onlangs nog een grondige renovatie ondergaan. Hoewel Paleis Soestdijk geen bezit meer is van de Oranjes, kun je ook hier je hart ophalen aan een hoop koninklijke geschiedenis.

Zo is gisteren op gepaste wijze een tentoonstelling geopend over de dames die door de eeuwen van het landgoed Soestdijk hebben gemaakt wat het anno nu is: een imposant paleis met een vleugje inspiratie van de Russische tsarenpaleizen waar koningin Anna Paulowna opgroeide.

Kleindochter

Hoewel Soestdijk anno nu niet meer in handen is van de staat of van de kroon, zijn er toch een hoop royals die hier nog de revue zijn gepasseerd. Zo woonden Juliana en Bernhard er namelijk met hun gezin, en hebben ook de gezinnen van prinsessen Irene en Christina later nog hun intrek genomen in een vleugel van het bouwwerk. Voor prinses Margarita was Paleis Soestdijk dan ook absoluut geen onbekende locatie.

Beeld: NL Beeld

Toch zien we op de vele kiekjes van het evenement dat zelfs de hoogheid hier en daar verbaasd om zich heenkijkt, en zelfs snel een kiekje schiet van de bijzondere historische badruimte.

Beeld: NL Beeld

En ach, ook een spiegel-selfie in je grootouderlijk huis moet kunnen, toch?

margarita soestdijk
Beeld: NL Beeld

Pracht en praal

Er is flink wat moois te bewonderen bij de expositie, zo valt te zien op de beelden. Zo vertelt eigenaresse Maya Meijer-Bergmans dat de invloed van de dames die door de jaren het paleis bewoond hebben ervoor gezorgd heeft dat het nu één van de ‘meest interessante paleizen van Europa’ is.

Beeld: NL Beeld
Beeld: NL Beeld

Curator Nicole Uniquole legt uit: “De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd.” Voor de expositie hebben zij de handen ineengeslagen met historica Reinildis van Ditzhuyzen en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zodoende zijn er in de expositie zowel historische stukken te zien van de royals, als werken van hedendaagse kunstenaars van Nederlandse bodem.

Mocht je nu zelf ook nieuwsgierig zijn geworden: hier kun je tickets reserveren voor deze bijzondere tentoonstelling. Deze is vanaf vandaag tot en met 7 januari 2024 te bezoeken. Genoeg tijd om een bezoekje te plannen, non? De kiekjes beloven in elk geval bijzonder veel goeds!

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws