Belgisch hof schrapt delen staatsbezoek

Kleiner, ingetogener, en veiliger.

Het had vandaag zo’n mooie dag moeten zijn in België: daar stond namelijk een groots onthaal voor de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa door koning Filip en koningin Mathilde op de agenda. Maar met het oog op de terreuraanslag die gisteravond plaatsvond in Brussel, heeft het Belgische hof een paar aanpassingen gemaakt in de planning.

Tragedie

Bij een staatsbezoek zijn er bijna altijd enkele vaste onderdelen: een royaal welkom, ontmoetingen met de locals, besprekingen te paleize en natuurlijk hier of daar een staatsbanket.

Zo was ook het plan voor het officiële bezoek van Portugese president Sousa aan koning Filip en koningin Mathilde, maar vandaag blijken daar meerdere onderdelen van geschrapt te zijn. Dat heeft alles te maken met de terreurdaad van gisteravond, waarbij twee Zweedse toeristen om het leven kwamen in Brussel.

Schrappen

HLN weet te melden dat (hoewel zijn officiële ontvangst voor vandaag gepland stond) de Portugese politicus gisteravond al dineerde met koning Filip, en dat er daarna een ontmoeting met de lokale Portugese gemeenschap op het programma stond. Tijdens dat etentje hoorde hij echter over de aanslag, en als gevolg werd die afspraak erna geschrapt.

Ook vond de welkomstceremonie op het plein voor het paleis vandaag niet plaats. Verder gaan andere buitenactiviteiten vandaag niet door, melden verschillende bronnen. Zo is het bezoek aan het graf van de onbekende soldaat eveneens afgelast.

Aangepaste planning

Uiteindelijk is president Sousa vandaag wel te paleize verwelkomd, maar dan met beduidend minder toeters en bellen. Zo zien we via royalty-verslaggever Wim Dehandschutter enkele beelden opduiken van het koningspaar en de president.

Vandaag gaat president Sousa langs bij het federaal parlement van onze Zuiderburen, en heeft hij onder meer ontmoetingen met eerste minister Alexander de Croo en Brusselse burgemeester Philip Close op de planning staan. Ten slotte staat er vanavond in het kasteel van Laken nog een staatsbanket op de agenda, waarvan wij verwachten dat deze een stukje ingetogener zal zijn gezien de tragedie in België.

Voortzetting programma

Volgens het Nederlands Dagblad is het nog niet zeker wat er met de komende dagen van het programma gaat gebeuren. “Daar is nog geen zicht op”, aldus een woordvoerder van het Belgische hof.

Het bezoek van de Portugese president zou tot en met komende donderdag duren. Morgen zou het programma in het teken staan van verschillende bezoeken aan lokale universiteiten, en donderdag staan uitgebreide bezoeken aan de haven van Zeebrugge en de stad Brugge op de planning. Of, en zo ja, hoe deze doorgang vinden? Dat is nog even afwachten.

Bron: HLN.be, Nederlands Dagblad | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws