Koningin Mathilde verschijnt in héél bekende jurk bij staatsbanket

Een royal match!

De eerste dag van het Portugese staatsbezoek aan België vergde de nodige aanpassingen. Door de terreuraanslag in Brussel werden verschillende onderdelen van het programma geschrapt. Het staatsbanket van koning Filip en koningin Mathilde voor Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa ging echter wel door. Daar verscheen de koningin vervolgens zonder tiara, maar met een jurk die ons wel héél bekend voorkomt!

Veiligheid

Na de terreuraanslag in Brussel afgelopen maandag werden gisteren alle buitenactiviteiten van de agenda geschrapt. Een groots ontvangst voor president Sousa door het koningspaar zat er dus niet in, en in plaats daarvan kregen we enkele kiekjes van een onthaal met beduidend minder toeters en bellen.

Ook werd een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat geschrapt, en was het nog even onzeker of andere onderdelen van het programma wel doorgang zouden vinden. Wel zo veilig – én zo gepast, met het oog op de nationale tragedie.

Ingetogen

Ook bij het staatsbanket, dat wel ‘gewoon’ doorging, bleek dat de aanslag geen moment vergeten is. Zo verscheen koningin Mathilde nadrukkelijk zonder tiara. Koningshuisexpert Wim Dehandschutter meldt op X, het platform dat voorheen bekend stond als Twitter, dat dit een bewuste keuze was. Zo zouden paleisbronnen gemeld hebben dat de koningin voor een meer ingetogen uitstraling ging met het oog op de twee Zweden die omkwamen bij de tragedie in Brussel.

Mathilde Sousa Filip
Beeld: NL Beeld

Verder ging het banket z’n gewoonlijke gang. Er werd gespeecht door de gastheer…

speech koning Filip
Beeld: NL Beeld

…en door de eregast…

Beeld: NL Beeld

…en goed getafeld!

staatsbanket belgie portugal
Beeld: NL Beeld

Bekende japon

Daarnaast trok vooral Mathildes kledingkeuze onze aandacht. Want die diepgroene Costarellos-japon van de Belgische koningin, kennen wij natuurlijk van onze eigen koningin Máxima!

Koningin Máxima in Griekenland, 2022.
Beeld: NL Beeld

Máxima droeg deze japon vorig jaar bij een staatsbezoek aan Griekenland. Bij het staatsbanket trok zij deze japon van Griekse makelij uit de kledingkoffer, en combineerde ze het dieprode kleedje met de robijnen Mellerio-tiara.

Het is niet de eerste keer dat Mathilde en Máxima elkaars inspiratiebron zijn wat betreft hun outfits. Zo weten we natuurlijk dat beide dames groot fan zijn van Belgische couturier Natan, en verschijnen ze met enige regelmaat ten tonele in soortgelijke of zelfs identieke japonnetjes. Altijd leuk om te zien!

Bron: Modekoningin Máxima, Twitter @WDehandschutter | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws