Terugblik: zo groeide bijna volwassen prinses Leonor op

Van kleine spruit naar zelfstandige kroonprinses.

Morgen is het zover: dan bereikt Leonor, de Spaanse troonopvolger en prinses van Asturias de volwassenheid. Maar voordat de hoogheid die mijlpaal bereikt, blikt Beau Monde terug op het leven van de jonge kroonprinses.

Grote liefde

Op 31 oktober 2005 zag de kleine prinses Leonor het levenslicht als eerste dochter van kroonprins Felipe en zijn stiekeme liefde prinses Letizia. Enkele jaren eerder deden zij de wereld versteld staan met de plotselinge aankondiging van hun verloving, maar na een sprookjesachtige bruiloft was er in 2005 dan eindelijk het langverwachte nieuws dat er een klein prinsesje was geboren.

Haar geboorte ging overigens niet zonder slag of stoot: in het holst van de nacht kwam de kleine Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz namelijk met een keizersnede ter wereld. Het stond toen overigens niet meteen vast dat zij de beoogd troonopvolger zou worden, omdat mannelijke erfgenamen in Spanje voorrang krijgen naar de troon.

Kleine spruit

Afijn, troonopvolger of niet: van jongs af aan wist de piepjonge prinses meteen menig hart te veroveren. Zo zag de kleine prinses eruit als een klein wolkje bij haar presentatie aan de Maagd van Atocha in juni 2006…

Prins Felipe, prinses Leonor en prinses Letizia, juni 2006.
Beeld: NL Beeld

…en had zij het prima naar haar zin met haar oma, koningin Sofía, later die zomer.

Beeld: NL Beeld

In april 2006 kwam vervolgens zusje Sofía ter wereld, en daarmee was het gezinsgeluk van de Borbóns compleet. Uit vroege kiekjes blijkt dat niet alleen de ouders het goed naar de zin hadden met hun dochters…

Beeld: NL Beeld

…maar dat de meiden het onderling ook príma met elkaar konden vinden. Hoe schattig is dit kiekje?!

Prinses Lenor en Infanta Sofía van Spanje, augustus 2009.
Beeld: NL Beeld

Troonopvolger

Met het uitblijven van een broertje en de abdicatie van haar grootvader, koning Juan Carlos, wordt de jonge Leonor in 2014 op negenjarige leeftijd officieel de troonopvolger. Hiermee neemt ze onder meer de prinselijke Asturias-titel van haar vader over, die per 19 juni de koning van Spanje is.

Dat betekent ook dat de jonge prinses opeens een stuk meer in de spotlights staat. Dat vrolijke zwaaien vanaf het balkon na de kroning van haar vader vindt Leo nog hartstikke leuk…

Beeld: NL Beeld

…maar het eindeloze stilzitten tijdens militaire parades kan de prinses duidelijk minder bekoren, waarop moeders moet ingrijpen:

Beeld: NL Beeld

Leonor groeit grotendeels buiten de schijnwerpers op, net zoals veel van haar collega-troonopvolgers. Langzaam maar zeker wordt ze duidelijk door haar ouders voorbereid op een plekje op de troon. Zo viert de prinses haar dertiende verjaardag niet met een chipsketting en een cadeau-dobbelspel, maar met een eerste publieke speech bij het Instituto Cervantes.

Koning Felipe en prinses Leonor, oktober 2018.
Beeld: NL Beeld

Enkele jaren later is het wederom het Instituto Cervantes waar de prinses van Asturias haar eerste solo-engagement heeft staan – mét mondkapje op, zoals dat heurde in 2021.

Prinses Leonor Spanje
Beeld: NL Beeld

Later die zomer blijkt dat de prinses nog éven de kans grijpt om zich weg van het paleis te ontwikkelen: net als onze eigen prinses Alexia vertrekt de Spaanse kroonprinses namelijk naar het UWC Atlantic in Wales.

Prinses Leonor in Wales, 2021.
Beeld: NL Beeld

Afgelopen zomer kon de prinses de vlag uithangen na het behalen van haar Internationaal Baccalaureaat, maar heel lang had ze niet om te genieten van haar vrijheid. In augustus vertrok liet zij namelijk opnieuw de paleismuren achter zich, om te beginnen aan een driejarige militaire opleiding.

Leonor, koning Felipe, Sofía en Letizia, augustus 2023.
Beeld: NL Beeld

Bijna volwassen

Waar we bij andere next-gen royals zagen dat de achttiende verjaardag uitgebreid gevierd werd, houden de Spanjaarden het ingetogener. Geen groots gala, geen eigen boek…en op portretfoto’s in vol ornaat (met oma Sofía’s Cartier-tiara, bij voorkeur) durven we bijna niet te hopen.

Nee, de mijlpaal van de prinses wordt gevierd met een hoop plechtigheden en officiële zaken. Zo zal ze trouw zweren aan de Spaanse grondwet, erespelden ontvangen van de Spaanse overheid, én ontvangt ze de hoogste eer van de gemeenschap van Madrid. Die kan de prinses dus in elk geval in haar spreekwoordelijke zak steken.

Proost, hoogheid, op uw gezondheid!

Bron: Beau Monde archief, The Court Jeweller, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..