Eva Simons: ‘In april word ik veertig, en ik ben voor het eerst echt mezelf’

'Ik stopte dingen weg, en daarna at ik weer wat om me beter te voelen'

Zangeres Eva Simons gooide vorig jaar op 1 januari het roer rigoureus om en ging voor een compleet gezonde lifestyle. Nu is ze dolblij met haar nieuwe lijf en nieuwe leven: “In april word ik veertig, en ik ben voor het eerst echt mezelf.”

Niet happy

“Zó ellendig wil ik me niet meer voelen, dacht ik na de corona lockdowns. Als muzikant kon ik niet meer optreden, alles lag stil. In die periode ben ik meer gaan drinken en meer drugs gaan gebruiken”, vertelt Eva openhartig in de nieuwste Beau Monde. “Dat kon makkelijk, omdat iedereen in zijn eigen bubbel zat. Maar ik was niet happy. Ook niet toen we weer uit de laatste lockdown kwamen.” De zangeres wist dan ook dat ze iets anders wilde, een fris begin. “Voorheen zou ik kritisch naar de inrichting van mijn huis hebben gekeken; wat kan mooier? Een nieuwe auto zou ook zo’n heerlijke manier zijn geweest om me snel even beter te voelen, maar die euforie is maar kort. En je pakt er het echte probleem niet mee aan.” Ze is daarom twee keer in rehab gegaan. De eerste keer om te stoppen met drugs en daarna met de alcohol: ik zag te vaak een reden om ‘gezellig’ rode wijn of cognac te drinken.”

Verslavingsgevoelige ADHD’ers

“Nu heb ik al heel lang geen druppel meer gedronken. Daar heb ik geen moeite mee, omdat ik inmiddels weet dat ik ADHD heb”, gaat Eva verder. “Ik maak amper dopamine aan en ging dus op zoek naar externe prikkels om te ontspannen. ADHD’ers zijn daarom ook meer verslavingsgevoelig, voor drank, drugs en eten… Ik had geen idee, dat was echt een wakeup-call voor me, en ergens ook heel verdrietig”, aldus de zangeres. “Het leven was makkelijker geweest als ik mezelf al eerder had leren kennen. Dan had ik strengere grenzen gesteld, voor mezelf en voor anderen.”

Bloedsuikerdieet

“Ik stopte dingen weg, en daarna at ik weer wat om me beter te voelen. Op een gegeven moment woog ik 115 kilo, en dat deed pijn”, vertelt Eva eerlijk. “Letterlijk pijn, aan mijn voetzolen. Ik rouleerde zeven leggings, omdat niets me meer stond. Ik wilde al langer afvallen, maar begon iedere keer na vijf kilo weer met eten. Want dat is zo’n beloonmomentje in de dieetwereld: ‘Je mag nu één koekje,’ stond er, maar dan nam ik de hele rol. Misschien ben ik verslaafd aan suiker, dacht ik, en zo stuitte ik na research op het bloedsuikerdieet.” Op 1 januari is Eva daarmee begonnen. Beetje bij beetje viel ik af, en nu – een jaar later – weeg ik 71 kilo.

Dik in het hoofd

“Nu ben ik slank, maar in mijn hoofd ben ik nog dik”, gaat Eva verder. “Spijkerbroeken koop ik nog steeds in een te grote maat en dan nóg denk ik dat ’ie in de auto gaat knellen. Of ik maak me zorgen dat het knoopje niet dichtgaat.”

“Aan de andere kant maakt mijn man nu voor het eerst mee dat ik echte lingerie draag. En ja, dat kan hij behoorlijk waarderen”, vertelt ze. “In april word ik veertig en nu ben ik voor het eerst echt mezelf. Zelfs mijn grote oranje kuif is weg. Omdat ik kale plekken had, na jaren van ingenaaid nephaar. Die kuif was ook heerlijk om me achter te verschuilen, als een soort masker. Dat heb ik niet meer nodig, omdat ik meer zelfvertrouwen heb en echt mezelf kan zijn. Dat ik ben afgevallen is fijn, maar ik ben vooral blij met hoe ik me voel en hoe leuk mijn leven nu is. Vooral ook zonder drank en drugs.”

Het volledige interview met Eva lees je in de nieuwste Beau Monde. Daarin vertellen ook Kim Feenstra en Djamila Celina hoe zij het nieuwe jaar happy & healthy beginnen. Nu in de winkel!

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: Julian Pechler

Laatste nieuws