Royal wedding: eerste kiekjes van Bruneis bruidspaar

De eerste plechtigheden zitten erop!

In Brunei is au moment een ware huwelijksmarathon bezig: prins Abdul Mateen en zijn grote liefde, Anisha Rosnah binti Adam, geven elkaar in een tiendaagse ceremonie het jawoord. Via Instagram zijn er inmiddels een aantal prachtige foto’s verschenen van de blozende bruid en haar suave echtgenoot.

Tien dagen feest

De meeste mensen vinden het plannen van een eendaagse bruiloft al genoeg werk. Veel royals maken er vervolgens nog een tweedaags feestje van, met een burgerlijke ceremonie en een kerkelijke ceremonie. Aan het hof van de sultan van Brunei doet men er echter nog enkele forse scheppen bovenop: daar worden royale pracht en praal gecombineerd met lokale tradities en religieuze ceremonies voor een reeks feestelijkheden die anderhalve week duurt.

Op 7 januari begon het grote feest, en op 16 januari worden de puntjes op de i gezet. Het hoogtepunt van de festiviteiten is een groots feest op 14 januari in het Istana Nurul Iman, de officiële residentie van de sultan. Het koninklijke paleisje bevat kilometers marmer, tonnen bladgoud, honderden kroonluchters, 1788 kamers en een banketzaal voor 5.000 mensen. Kortom: genoeg ruimte voor een mooi partijtje, non?

Pracht en praal

De eerste stap naar een lang en gelukkig huwelijk? Dat is natuurlijk het aanzoek. Hoewel de verloving al even een feit was, vond op 7 januari nog een bijzondere ceremonie plaats (waar bruid noch bruidegom bij aanwezig waren), om het officiële aanzoek in orde te maken. Dit ging gepaard met een hoop plechtigheden, tradities, en glitterende cadeaus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Borneo Bulletin (@borneobulletin)

 Ook de koninklijke poeder-ceremonie (voluit de Majlis Istiadat Berbedak Pengantin Diraja) heeft het stel inmiddels achter de rug. Hier vingen we eindelijk een glimp op van het prachtige bruidspaar, dat verscheen in weelderige rood- en goudtinten. Tijdens deze ceremonie werden zij door leden van de koninklijke familie gezegend met een gekleurde pasta en geurige olie. Dit is een eeuwenoude Bruneise en Maleisische traditie, weet het lokale magazine The Scoop te melden.

En dat zag er behoorlijk indrukwekkend uit, blijkt uit de kiekjes die enkele aanwezige fotografen delen op Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rudolf Portillo (@rudolfportillo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Faiq Airudin (@faiqairudin)

Vandaag stond er vervolgens een koninklijke huwelijksplechtigheid op het programma, die er een stukje soberder aan toe ging dan de poederceremonie…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Borneo Bulletin (@borneobulletin)

…En nu heeft het drukke bruidspaar een paar dagen rust.

Verdere feestelijkheden

Of welja…rust? Komende zondag vindt dus de grootse huwelijksceremonie plaats in het Istana Nurul Iman, de dag erna volgt een fors banket, en op maandag wordt de tiendaagse afgesloten met een gebeds- en trommelceremonie.

Hopelijk kan het bruidspaar tussendoor een béétje bijkomen!

Bron: The Scoop, Borneo Bulletin, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws