Hoera: Ibrahim volgt Abdullah op als koning van Maleisië

De voormalige sultan van Johor is de zeventiende koning van Maleisië.

In Maleisië, dat sinds 1957 een monarchie is, is een nieuwe koning geïnstalleerd. De komende vijf jaar is het de beurt aan de 65-jarige Ibrahim om als monarch van het land te fungeren. De voormalige sultan van Johor is de zeventiende koning van Maleisië en volgt hiermee voormalig koning Abdullah op.

9 deelmonarchieën

In Maleisië steekt het allemaal wat anders in elkaar dan bij een reguliere monarchie. Het land bestaat namelijk uit negen deelmonarchieën met elk een aparte sultan. Om de vijf jaar kiezen de negen sultans gezamenlijk een nieuw staatshoofd uit hun eigen groep, waaruit vervolgens de koning wordt gekozen. Dit proces verloopt meestal erg gemoedelijk, aangezien er een vaste volgorde wordt aangehouden om te bepalen wie de volgende in de rij is.

De sultan die vervolgens tot koning verkozen wordt, kan tijdens de periode van zijn koningschap geen sultan zijn van zijn eigen deelmonarchie. Om deze reden wordt in de plaats van deze sultan een regent aangewezen, die het werk van de sultan in de deelmonarchie op zich neemt.

Dochter Aminah

Ibrahim is de voormalig sultan van de staat Johor. Een aantal jaar geleden was zijn familie in het Nederlandse nieuws, aangezien zijn enige dochter, Aminah, trouwde met de Nederlander Dennis Verbaas. De uit Lisse afkomstige Dennis werkte, voordat hij de dochter van Ibrahim leerde kennen, als fotomodel in verschillende Aziatische landen. Het stel is inmiddels ouders van een dochter en een zoon.

Actieve monarch

Ibrahim werd op 31 januari geïnstalleerd in het koninklijk paleis in Kuala Lumpur. Te midden van de sultans van de resterende deelmonarchieën legde hij de eed af. Deze sultans maken later weer kans om koning te worden.

Koning Maleisië
Beeld: NL Beeld
Koning Maleisië
Beeld: NL Beeld

Kort voor dit plechtige moment, liet Ibraham al aan de Singaporese krant The Strait Times weten dat hij voornemens is om een ‘actieve monarch te zijn’. Dat Ibrahim de zeventiende koning van het land is geworden is geen verrassing, aangezien afgelopen oktober al bekend werd gemaakt dat hij de troonopvolger zou zijn.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws