Britse traditie: dit is waarom je de jonge prinsen (bijna) nooit in lange broek ziet

Er zit dus wel degelijk een gedachte achter.

Wanneer we William en Kate met hun kroost op pad zien, spotten we de jonge Britse prinsjes alleen bij hoge uitzondering in een lange broek. Enne, wie denk dat de kleine royals simpelweg een hekel hebben aan lange broeken, heeft het mis. We spreken hier namelijk van een lange Britse traditie.

Shorts

Hoewel we de Waleses en hun kroost niet vaak compleet op de kiek voorbij zien komen, verschijnen prins George en prins Louis vrijwel altijd in korte broek. Of het nou vriest buiten of de mussen dood van het dak vallen: de kleine royals maken steevast hun opwachting in shorts.

william kate
Beeld: NL Beeld

Voor speciale gelegenheden, zoals een kerkdienst met kerst, wordt er natuurlijk een echter wel een uitzondering gemaakt:

Louis
Beeld: NL Beeld

Oude traditie

Volgens een eeuwenoude traditie, dragen de koninklijke Britten én de rest van de upper class geen lange broeken tot hun achtste levensjaar. Hiermee maken ze onderscheid tussen de verschillende sociale klassen. Het dragen van een korte broek vóór het achtste levensjaar wordt dan ook geassocieerd met mensen uit de lagere klasse.

Om deze reden zien we de jongste zoon van William en Kate, Louis van vijf, dus bijna alleen maar in korte broeken. Prins George is inmiddels alweer tien en sindsdien zien we hem in een nette pantalon of lange broek. Maar tot een paar jaar geleden, verscheen ook George voornamelijk in korte broek. Bij de doop van zijn toen pasgeboren broertje Louis bijvoorbeeld:

Doop Louis
Beeld: NL Beeld

William en Harry

De traditie wordt van generatie op generatie doorgegeven, want ook hun vader prins William en oom prins Harry werden vroeger als jonge royals vooral in korte broek gespot.

William en Harry korte broek
Beeld: NL Beeld

Andere vreemde traditie

Het is inmiddels duidelijk dat de Britten niet vies zijn van een traditie hier en daar. Vooral als het aankomt op kersttradities, kan het hen niet gek genoeg. Zo is het binnen de paleismuren naar verluidt de gewoonte om alle gasten voor en na het kerstdiner op de weegschaal te zetten.

Het schijnt een hele oude traditie te zijn, in het leven geroepen door koning Edward VII. Hij was namelijk erg bezorgd om de gezondheid van zijn familie. Iedereen moest genoeg eten tijdens het kerstdiner, vond hij. Door iedereen te wegen, kon hij dit meten. De traditie is sindsdien voortgezet en zo staat iedereen traditiegetrouw tijdens de kerstdagen, op de antieke weegschalen.

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws