Aha! Zo worden de koffers van Máxima ingepakt

Aan werkelijk álles wordt gedacht.

Voor haar werk als fulltime fashionable royal reist Máxima behoorlijk wat af, en elk tripje vraagt natuurlijk om passende outfits. Dat maakt ons nieuwsgierig: hoe worden de koffers van onze koningin eigenlijk ingepakt?

De juiste outfit

Dat Máxima’s agenda doorgaans goed gevuld is, is een behoorlijk understatement. De koningin vliegt (letterlijk) van hot naar her, en weet ook nog eens op elke bestemming waar ze verschijnt precies de juiste outfit uit de koffer te halen. Maar als vorstin pak je natuurlijk niet je eigen koffers in, nee: Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima weet te vertellen dat Máx daar zo haar mensen voor heeft.

Modeflater

Werkbezoeken in het buitenland worden voor onze koningin natuurlijk ruim van tevoren gepland. Een mooie bijkomstigheid daarvan is dat de hofhouding zo de tijd heeft om op onderzoek uit te gaan over de betreffende bestemming. Het weer, de cultuur, politiek gevoelige kleuren: alles wordt uitgezocht om de kans zo klein mogelijk te maken dat Máxima een flater slaat met haar outfit. En dat is maar goed ook, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo bleek ook in april 2016, toen Máx samen met manlief een bezoek bracht aan Duitsland.

De op het eerste gezicht zo onschuldig lijkende glittertjes op haar mantel…

Beeld: NL Beeld

…bleken achteraf toch íets te veel weg te hebben van hakenkruizen. En dat werd de koningin als bezoeker van een voormalig SS-land natuurlijk niet in dank afgenomen.

Om dergelijke misverstanden te voorkomen, wordt een internationaal bezoek dus ook fashion wise goed voorbereid. Vervolgens is het Máxima’s kamenier Jolanda die de koffers inpakt. Dat betekent echter niet dat zij de outfits van de koningin kiest: dat doet Máx liever zelf (op basis van het gewonnen advies, natuurlijk). Jolanda is daarna verantwoordelijk voor het praktische gedeelte.

Reserve-outfits

Voor een staatsbezoek worden er meestal zo’n vier tot zeven outfits gepland. Om schandalige vertoningen als een vlek op een japon door een hap spaghetti of een kletsnatte mantel door een plensbui te voorkomen, worden daarnaast natuurlijk wat reserve-outfits meegenomen. Alle items gaan netjes in een kledinghoes. De hoeden worden bewaard in een daarvoor bestemde doos, en de verantwoordelijkheid voor de juwelen is vanzelfsprekend voor de bewaking.

Vaste volgorde

De volgorde van de outfits die Máx zal dragen tijdens een staatsbezoek, wordt van tevoren vastgelegd. Josine Droogendijk weet echter te vertellen dat deze indeling niet in beton is gegoten. Ze refereert aan een voorgeval tussen Letizia en Mary in 2004. Op de avond voor de bruiloft van Mary en Frederik werd een gala georganiseerd waar ook Letizia bij aanwezig was. Voor de gelegenheid had zij een felrode jurk met een sleepje meegenomen, maar voor die outfit werd gelukkig nog net op tijd een stokje gestoken. Niemand minder dan Mary herself zou namelijk op de vooravond van haar huwelijk een bijna identieke japon dragen. Toen Leti dat te horen kreeg, heeft ze op het laatste moment haar jurken nog omgewisseld, zodat ze niet Mary’s spotlight in zou nemen.

 Bron: Modekoningin Máxima | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws