Déze royals spreken zich uit voor Internationale Vrouwendag

Van Kate tot Camilla en van Mabel tot Maria Teresa!

Vandaag is het natuurlijk Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan we stil bij de strijd voor gelijkwaardigheid die de generaties vrouwen voor ons hebben gevoerd, én blikken we vooruit. Ook de royals is deze dag niet ontgaan – en zodoende spreken zij zich en masse uit voor de goede zaak.

Groothertogin Maria Teresa

Vanuit de Fondation du Grand-Duc et de la Grande-Duchesse heeft groothertogin Maria Teresa van Luxemburg van zich laten horen. Zo deelt de groothertogelijke liefdadigheidsorganisatie dat zij zich ‘meer dan ooit inzetten voor de ondersteuning van de meest kwetsbare vrouwen in Luxemburg’.

Al decennialang zet Maria Teresa zich in voor gender-gelijkheid, en de Grande Duchesse nu van zich laat horen is dan ook geen verrassing. Zo valt er op het kiekje van de groothertogin te lezen: “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een fundamenteel recht. Het is een strijd voor waardigheid en rechtvaardigheid. Ik ben er ten sterkste van overtuigd dat vrouwen de sleutel in handen hebben om de wereld te veranderen.”

Prinses Eugenie

Ook de Yorkse prinses Eugenie laat vandaag van zich horen middels haar liefdadigheidsproject. Zo deelt de Anti Slavery Collective enkele prachtige foto’s van de prinses en mede-oprichter Julia de Boinville.

“Vrolijke Internationale Vrouwendag voor onze oprichters, het Anti Slavery Collective-team en alle geweldige vrouwen die zich hebben toegewijd aan de cruciale missie om de hedendaagse slavernij de wereld uit te helpen”, valt er bij de beelden te lezen.

Daarnaast roept de organisatie op tot saamhorigheid en een verenigd nastreven van rechtvaardigheid. Een mooi streven, non?

Koningin Camilla

Ook koningin Camilla liet vandaag natuurlijk van zich horen. Zij zet zich al jaren in voor vrouwen, en richt zich dan in het bijzonder op het tegengaan van geweld tegen meisjes en vrouwen. Zo stond haar eerste receptie nadat zij koningin werd geheel in het teken van de jaarlijkse VN-campagne tegen gender-gerelateerd geweld.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

“Er is een volledige gemeenschap nodig – mannen en vrouwen – om de leugens, woorden, en daden te ontmantelen die een cultuur in stand houden waarin seksueel geweld gezien wordt als iets normaals, en waar het slachtoffer zich voor moet schamen”, valt er te lezen. Deze woorden sprak zij in 2021 tijdens een speech bij de lancering van Shameless, een project dat zich inzet voor de slachtoffers van geweld tegen vrouwen.

William en Kate

Ook de Waleses laten vandaag van zich horen, hoewel zij het nét even anders aanpakken dan de andere Windsors. Zo zetten prins William en prinses Kate in hun Instagram Stories verschillende vrouwen in het zonnetje, die hen ‘over de afgelopen 12 maanden geïnspireerd hebben’, aldus de toelichting.

Prins William met Wendy Simm in Manchester, november 2023.
Prins William met Wendy Simm in Manchester, november 2023. (Beeld: NL Beeld)

Hier zien we onder meer Emma Webb, die zich na het verliezen van haar dochter inzet voor zelfmoordpreventie, Wimbledon-begeleidster Sarah Goldson, die de ballenjongens en -meisjes opleidt, Wendy Simm, die een bijzondere voedselbank in Manchester heeft opgezet, én actrice Emilia Clarke met haar moeder, die onlangs nog geridderd werden voor hun inzet op het gebied van hersenletsel.

Prinses Mabel

Ook de Oranjes kunnen in dit rijtje niet ontbreken! Prinses Mabel is deze week zelfs helemaal naar de Verenigde Staten gevlogen om zich uit te spreken tegen kindhuwelijken. Hier zet zij zich al jarenlang voor in met haar organisatie Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mabel van Oranje (@mabel.vanoranje)

Via haar Instagram-pagina deelt zij een set foto’s van de Good Morning America-studio, waar zij in een kort interview haar missie om kindhuwelijken de wereld uit te helpen uiteen zet. “Laten we samen opkomen voor een wereld waar elk meisje de vrijheid heeft om haar eigen lot te creëren”, schrijft ze bij de foto’s.

Dat hadden we zelf niet beter kunnen verwoorden!

Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws