Britse royals verschijnen bij Commonwealth Day te midden van ‘foto-gate’

'Controverse? Welke controverse?'

Het kán je gisteren bijna niet ontgaan zijn: na maanden radiostilte deelde het Britse hof een nieuwe foto van het Wales-gezin, die prompt weer in de ban werd gedaan na een lading ongelukkige fotobewerkingsfouten. En écht de kop in ’t zand steken was er niet bij, aangezien de Windsors massaal acte de présence moesten geven voor een dienst ter ere van Commonwealth Day.

Commonwealth Day

Het is een jaarlijkse traditie dat de Windsors en masse komen opdagen voor een dienst in Westminster Abbey ter gelegenheid van Commonwealth Day. Op deze dag staan de landen uit het Gemenebest stil bij de band die zij onderling delen – van Afrika tot Amerika en van de Caraïben tot Azië.

De dag is bovendien het startschot voor een week vol activiteiten die in het teken staan van lokale culturen en onderlinge banden. Zoals dat dan heurt, is ook tout de koninklijke familie aanwezig bij de dienst in de Abbey. Of welja…dat ligt dit jaar natuurlijk even anders.

Uitgedunde familie

Vorig jaar zaten natuurlijk Charles en Camilla op de eerste rij met William en Kate – allen lekker saamhorig in blauwtinten gehuld.

Commonwealth Day 2023
Commonwealth Day 2023. (Beeld: NL Beeld)

Dit jaar zijn Charles en Kate echter beiden niet beschikbaar om medische redenen, en dus moet de rest van de familie het stokje tijdelijk overnemen. Zo werden de royals dit keer geleid door koningin Camilla, die daar in stralend zeeblauw kwam opdagen. Haar outfit zagen we eind vorig jaar ook al toen zij te Sandringham naar een eindejaarsdienst wandelde.

Camilla Commonwealth Day 2024
Beeld: NL Beeld

Zij werd in de abdij vergezeld door prins William, die met alle heisa rond de Photoshop-kunsten van z’n echtgenote niet verder lijkt te komen dan z’n beste boer-met-kiespijn glimlach.

William Commonwealth Day 2024.
Beeld: NL Beeld

Natuurlijk was ook Anne, Princess Royal van de partij. Daarnaast lieten onder meer de hertog en hertogin van Edinburgh, en de hertog en hertogin van Gloucester hun koninklijke neuzen zien.

Anne toonde zich weer een bijzonder groene prinses met een Shibumi-jas die zij al eerder heeft gedragen, mét een sjaal in een matchende fleurige print. Hertogin Sophie koos op haar beurt voor een klassieke beige-tint met een robe manteau van Suzannah, en Birgitte, de hertogin van Gloucester, ging voor een warme mantel in grijs en zwart.

Grote afwezige

Het was wel een beetje sneu voor Charles dat hij het evenement dit keer aan zich voorbij moest laten gaan. Dit jaar wordt namelijk het 75e jubileum van het Gemenebest gevierd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Gelukkig kon de vorst er middels de wonderen van moderne techniek toch een béétje bij zijn. Hij had namelijk een videoboodschap opgenomen, die tijdens de dienst te zien was.

Zo stelde Charles: “Het Gemenebest is als de bedrading van een huis, en de mensen, onze energie, en onze ideeën zijn de stroom die door deze draden loopt.” Het is duidelijk dat de vorst z’n dichterlijke kant niet verloren is!

Bron: TheCommonwealth.org, The Royal Family, Express | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws