Hip hip hooray! Gravin Luana van Oranje-Nassau viert verjaardag

De jonge gravin blijft zo veel mogelijk buiten de spotlights.

Vandaag is het feest voor gravin Luana! De dochter van prinses Mabel en wijlen prins Friso viert vandaag namelijk alweer haar negentiende verjaardag. Daarom zijn wij eens in de archieven gedoken én nemen we een kijkje naar hoe het nu gaat met de jarige!

Kleine Luana

Op 26 maart zag ze het levenslicht, de jonge Emma Luana Ninette Sophie van Oranje-Nassau van Amsberg. Als eerste dochter van prins Friso en prinses Mabel was zij het vierde kleinkind van toenmalig koningin Beatrix.

Desondanks hoefde zij niet te rekenen op een plekje in de troonopvolging, zoals haar neefjes en nichtjes: omdat Friso en Mabel zonder parlementaire toestemming getrouwd waren, valt Luana wél onder de koninklijke familie, maar niét onder het Koninklijk Huis. Belangrijk verschil!

Door de jaren heen hebben we Luana en haar zusje, gravin Zaria, heel af en toe voorbij zien komen bij familie-gelegenheden. Zo zien we de kleine meid hier een beetje bedremmeld naar de aanwezige pers staren voorafgaand aan de doop van nichtje Leonore in 2006.

Friso Mabel Luana Zaria
Beeld: NL Beeld

Bij de doop van nichtje Eliane van Vollenhoven kwam Luana zoet matchend voor de dag met haar zusje, en had zij het gezellig met oma Beatrix.

Friso Mabel Luana Zaria Beatrix
Beeld: NL Beeld

Ook werd Luana al eens gekiekt aan boord van de Groene Draeck, waar ze het gezellig had met haar nichtjes.

Luana Groene Draeck SAIL Amsterdam
Beeld: NL Beeld

Vorstelijk in Londen

Bijzonder detail: hoewel de meeste Oranjes zich ‘gewoon’ in Nederland gevestigd hebben, is Luana geboren en getogen in Londen. Vader én moeder hadden hier hun draai helemaal gevonden in het bedrijfsleven. Extra mooi meegenomen: in het Verenigd Koninkrijk trek je als Oranje net iets minder bekijks. Na het tragische overlijden van prins Friso is prinses Mabel met haar dochters in de Britse hoofdstad gebleven.

Naar verluidt woont zij anno nu samen met moeder en zusje Zaria in de wijk Hammersmith, en komt Bea met enige regelmaat op bezoek. Verschijningen in Nederland zijn few and far between. Zo was het onderstaande kiekje van de gravinnen met hun moeder bij de tachtigste verjaardag van Beatrix heel lang één van de meest recente openbare verschijningen van de jonge Oranje.

Luana Zaria Mabel bij 80e verjaardag Beatrix
Beeld: NL Beeld

In Londen volgde Luana haar lessen aan de Sevenoaks School, waar ze onder meer betrokken was bij de schoolkrant, The Penny Argus, én zich een bijzonder begaafd zeiltalent toonde. Zo wist ze in 2022 zelfs een prestigieuze wedstrijd voor haar school te winnen. Naast deze kleine details, blijven de dochters van prinses Mabel zoveel mogelijk buiten de spotlights.

Familiebezoekje

Toch zagen we Luana redelijk recent nog verschijnen bij één van de grootste spektakels die ons kikkerlandje rijk is. Zo verscheen de gravin namelijk zij aan zij met nichtjes Amalia en Alexia, oom Willem-Alexander en tante Máxima bij de Formule 1-race in Zandvoort!

luana
Beeld: NL Beeld

Jongvolwassen gravin

Anno nu blijft Luana nog altijd zoveel mogelijk buiten de spotlights. Hoewel de gravin een Instagram-pagina heeft, is deze – heel verstandig – afgeschermd. In haar bio-tekst verklapt ‘Lu’ dat zij zowel Nederland, als Londen als haar thuis beschouwt, en dat zij naar verwachting in 2028 haar studie aan ‘St A’ (wij gokken op de prestigieuze St Andrews-universiteit) zal afronden. Wie weet wat we de komende jaren nog van Luana gaan horen.

Vooralsnog wenst de Beau Monde-redactie haar in elk geval een bijzonder fijne verjaring. Cheers, op je gezondheid!

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws