Historische juwelen: de bijzondere broche van drie Britse koninginnen

Een bijzonder erfstuk!

Afgelopen weekend zagen we koningin Camilla tijdens de paasdienst in St George’s Chapel verschijnen met een prachtige broche. De bijzondere broche behoorde toe aan Camilla’s schoonmoeder koningin Elizabeth, die het erfstuk weer had gekregen van haar grootmoeder koningin Mary.

Pasen

Op eerste paasdag kwam de Britse koninklijke familie zoals gebruikelijk bij een in Windsor voor een speciale kerkdienst in de St George’s Chapel. Ondanks de ziekte van koning Charles, waren hij en Camilla ook aanwezig. Camilla verscheen in een prachtige groene jurk gecombineerd met een zwarte capecoat. Op de mantel was de prachtige broche gespeld. De broche is driekleurig en gemaakt van diamant, saffier en smaragd.

Eeuwenoude broche

De broche is al meer dan een eeuw in het bezit van de Britse koninklijke familie. Origineel was de broche van koningin Mary, de vrouw van koning George V. In het begin van de jaren 1900 werd ze voor het eerst gefotografeerd met de broche. Na haar overlijden werd de broche geërfd door haar kleindochter koningin Elizabeth. Zij droeg de broche een aantal keer tijdens publieke gelegenheden. Koningin Elizabeth werd gefotografeerd met de broche opgespeld voor het boek Dressing The Queen van Angela Kelly, dat werd gemaakt ter ere van haar diamanten regeringsjubileum in 2012. Alle foto’s van de koninginnen met de broche zijn te zien in onderstaande Instagram-post.

Betekenisvolle kleur

De broche lijkt een beetje op een bloem en is groen, blauw en zilver – perfect passend bij de groene outfit die Camilla tijdens de paasmis droeg. Ook prinses Anne en Sarah Ferguson verschenen in een groene outfit, wat niet geheel toevallig was. De kleur groen heeft namelijk een diepere betekenis voor de Britse koninklijke familie.

De kleur Edinburgh green verwijst onder andere naar prins Philip, wiens personeel deze kleur droeg. Ook voor prinses Catherine heeft de kleur een belangrijke betekenis. Zo draagt zij hem met een symbolische reden, zoals tijdens de nationale Mental Health Awareness Week. Tijdens deze week werd de Wear It Green campagne gelanceerd, een verzoek naar iedereen om groen te dragen om aandacht te geven voor mentale gezondheid.

Bron: Instagram @britishroyaljewels, Blauw Bloed |  Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws