De leukste weetjes over koning Frederik van Denemarken

Sportliefhebber, talenknobbel en een moderne kijk op het koningschap.

Koningin Margrethe kondigde tijdens haar nieuwjaarsspeech aan dat ze zou aftreden. Een verassing voor de wereld, want haar aftreden was vrijwel onverwacht. Door haar abdicatie, werd in januari Frederik de koning van Denemarken. Tijd om de nieuwe koning wat beter te leren kennen.

Levensloop koning Frederik

Sinds 14 januari 2024 mag Frederik André Henrik Christian zichzelf de koning van Denemarken noemen. Hij is de oudste zoon uit het huwelijk van koningin Margrethe van Denemarken en prins Henrik. Hij werd geboren op 26 mei 1968 in Kopenhagen, Denemarken. Hij doorliep de middelbare school in Kopenhagen, waar hij in 1986 eindexamen deed. Een studie politicologie aan Harvard en aan de Universiteit van Aarhus volgde. Na het afstuderen werkte Frederik een jaar als secretaris van de Deense Ambassade in Parijs.

Maatschappelijke functies

Nadat Frederik een jaar als secretaris werkzaam was vervulde hij functies in het leger, onder meer bij een commando-eenheid. Naast zijn functies in het leger, vervulde hij ook vele andere maatschappelijke functies. Zo was hij van 2009 tot 2021 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en nam hij deel aan klimaatconferenties.

Sportliefhebber

Zijn betrokkenheid bij de Olympische Spelen kwam onder andere door zijn passie voor sport. De koning is dan ook erg sportief en heeft interesse in meerdere sporten. In het verleden heeft hij vaak meegedaan aan marathons en triatlons en daarnaast doet hij aan meerdere watersporten.

Op de Instagram van het Deense Koninklijke Huis deelt de koning regelmatig foto’s waarin zijn aanwezigheid bij sportevenementen te zien is. Zo was de koning in november nog aanwezig bij een training van het vrouwelijk handbalteam, dat zich voorbereidde op het wereldkampioenschap.

Talenknobbel

Koning Frederik heeft een echte talenknobbel. De koning kan namelijk maar liefst vier talen vloeiend spreken, namelijk Deens, Frans, Duits en Engels. Handig, want deze talenkennis draagt bij aan zijn rol als internationale vertegenwoordiger van Denemarken.

Ontmoeting met zijn vrouw

In 2000 ontmoet Frederik zijn vrouw Mary tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Ze zien elkaar voor het eerst in een café. Na de ontmoeting volgt een lange-afstandsrelatie, waarna in 2003 koningin Margrethe aankondigt dat de twee verloofd zijn. Op 14 mei 2004 vindt het koninklijk huwelijk plaats.

Kroost

In 2005 verwelkomen Frederik en Mary hun eerste zoon: Christian. in 2007 volgt de geboorte van prinses Isabella en vier jaar later, in 2011, wordt de tweeling Vincent en Josephine geboren. Frederik en Mary kiezen ervoor om hun kinderen een zo ‘normaal mogelijke jeugd’ te geven. Zo gaan de kinderen naar openbare scholen en krijgen ze geen privé-onderwijs.

Moderne kijk op koningschap

Koning Frederik en koningin Mary worden dan ook beschouwd als modern en toegankelijk. Ze proberen een evenwicht te vinden tussen een normaal gezinsleven en hun koninklijke verplichtingen. Net als onze Oranjes organiseren Frederik en Mary regelmatig fotosessies en delen ze foto’s via sociale media. Hier staat dan wel tegenover dat de pers het gezin verder met rust laat en hun privacy respecteert.

Dat gaat niet altijd even lekker – zie ook dat uitstapje naar Spanje van Fred eind vorig jaar – maar over het algemeen zijn Frederik en Mary een bijzonder geliefd koningspaar. Wie weet hoe zij zich de komende jaren zullen ontwikkelen in hun nieuwe rollen!

Bron: Royalty Online, Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld, Instagram @detdanskekongehus

Laatste nieuws