Oeh: Spaanse prinses Sofía zet grote stap met nieuwe royal rol

Wat kunnen we van de prinses verwachten?

Ze is pas zestien (oké, bijna zeventien) lentes jong, maar de Spaanse infanta Sofía heeft deze week al stappen gezet richting haar eerste officiële royal duty. Wat staat de jongste dochter van Felipe en Letizia precies te wachten?

Troonopvolgers

Als tweede konings-spruit in lijn naar de troon heb je vaak een leven vol verwachtingen, maar dan met nét een tikje minder druk dan je oudere broer of zus. Dat betekent natuurlijk niet dat je naar hartenlust de bloemetjes buiten kunt zetten. Prinselijke protocollen zijn er immers niet om genegeerd te worden!

Ook in Spanje geldt dat Leonor, de prinses van Asturië, als troonopvolger de meeste spotlights op zich heeft. Van grootse ceremonie voor haar achttiende verjaardag, tot een zware militaire training in navolging van haar vader: de kroonprinses heeft het er maar druk mee. Jonger zusje Sofía zit in die zin in rustiger vaarwater, maar het lijkt er nu op dat ook zij langzaam wordt klaargestoomd voor een koninklijke carrière.

Officiële taak

Gisteren maakte het Patrimonio Nacional – vergelijkbaar met ons eigen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – namelijk bekend dat de jonge prinses binnenkort een bijzondere rol heeft bij een nieuw initiatief: “Op deze Monumenten- en Landschapsdag lanceert het Nationaal Erfgoed haar nieuwe fotowedstrijd ‘Objetivo Patrimonio: Concurso de Fotografía Infanta Sofía‘.”

Vrij vertaald: de jonge prinses wordt beschermvrouwe van een gloednieuwe fotowedstrijd die geheel in het teken staat van het cultureel erfgoed van Spanje. Van kloosters tot paleizen en van natuurgebieden tot kunstwerken – Spaanse fotografen worden uitgenodigd om zich uit te leven.

Felipe, Letizia, Leonor en Sofía bij de uitreiking van de Prinses van Asturië-awards, 2023.
Beeld: NL Beeld

Prinses Sofía is niet alleen beschermvrouwe, maar zal te zijner tijd ook verantwoordelijk zijn voor de prijsuitreiking. Waar onze Alexia voor haar eerste officiële duty meteen solo op pad werd gestuurd, gokken wij zo dat de Spaanse royals hun dochter en masse zullen steunen door tijdens dit debuutmoment ook aanwezig te zijn. Het zou wel zo leuk zijn natuurlijk – Sofía heeft inmiddels vaak genoeg braaf toegekeken bij de evenementen waar haar ouders en zus centraal staan. De hoogste tijd om de zaken eens om te keren!

Bron: All Things Amalia, Patrimonio Nacional | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws