Luxepoezen opgelet: dít zijn de meeste gewilde designer items op Vinted

Van Rolex horloges tot Gucci tassen.

Aan mooie designertassen en luxe merkschoenen hangt natuurlijk nogal een prijskaartje. Dat betekent echter niet dat shoppen bij Gucci en Hermès enkel voor de rijksten der aarde is weggelegd, want gelukkig is thriften tegenwoordig hartstikke hip! Liefhebbers van luxelabels kunnen zich he-le-maal uitleven op platforms met tweedehands items, zoals Vinted. In hun Luxe Trend Update geeft het platform nu inzichten in het koopgedrag van Europese tweedehands luxe shoppers.

Populairste merken: Louis Vuitton, Chanel en Gucci

Hoewel er tegenwoordig talloze high-end merken via Vinted verkocht worden, zijn er drie merken die de kroon spannen: Louis Vuitton, Chanel en Gucci. Andere geliefde merken zijn Hermés, Dior, Saint Laurent en Prada. Terwijl Cartier in populariteit is gestegen, is de interesse in Balenciaga licht gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Regionale verschillen

De Italiaanse luxepoezen zijn de Nederlandse niet, en de vraag naar designerkleding verschilt dan ook per land. Italië is een typische verkopersmarkt, terwijl Frankrijk meer kopers dan verkopers heeft. Onder Nederlandse gebruikers zijn high-end loafers populair, en de Britten blijken een voorkeur te hebben voor zwarte luxe items.

“Het is ook opmerkelijk dat merken hun aanwezigheid in hun respectieve landen hebben verstevigd”, aldus Cécile Wickmann, Senior Director Luxury bij Vinted. De bestverkopende luxe merken in Frankrijk zijn Chanel, Hermés en Dior. Mulberry staat in de top drie bestverkopende merken in de UK, terwijl de Burberry Bridle Tartan Check Bag in 2024 een van de meest geliefde items is. Fendi en Gucci behoren tot de bestverkopende luxemerken in Italië, terwijl Loewe de voorkeur geniet bij Spaanse mode-enthousiastelingen. In Duitsland heeft MCM een plaats veroverd in de top verkoopranglijst.

Mees gewilde items

De meest populaire items onder Vinted-leden in 2024? Dat zijn de Louis Vuitton Neverfull MM Bag en de Moncler Maya Jas. Maar ook hierin zijn regionale verschillen te zien; in Frankrijk zijn de Dior B22 sneakers zeer populair, terwijl de Canada Goose Wyndham Parka en Gucci’s Dionysus Mini Bag geliefd zijn in de UK.

Spaanse gebruikers geven voorkeur aan Zimmermann jurken en Poolse gebruikers zochten massaal naar de Celine Triomphe Bag en Lady Dior Bag. Nederlandse gebruikers tonen een sterke voorkeur voor de Maison Margiela Tabi enkellaarsjes uit 1988, en de Chanel Cambon Bag uit 2009. In Duitsland hebben de MCM shopper en de Louis Vuitton Pochette uit de jaren 90 veel aandacht gekregen.

Revival Trend: jaren 80 en 90

“Er is momenteel vraag naar vintage stukken uit de jaren 80 en 90 op de tweedehandsmarkt. Als onderdeel van de ‘Archief Trend’ oriënteren designermerken zich voortdurend op oudere collecties en modellen uit hun archieven”, onthult Björn Holzhauer, Senior Brand Expert bij Vinted. “Hoewel de afgelopen seizoenen in het teken stonden van de late 90’s en de Y2K-looks, zoals de heropleving van de Dior Saddle Bag, de Fendi Baguette of de Prada Nylon Bag, gaan we nu nog verder terug in de tijd. Elementen uit de jaren 80 of zelfs de stijl van de jaren 50, met vrouwelijke pin-up jurken of polka dots. Dit zou ook de vraag naar vintage items uit deze periode en in deze stijl kunnen stimuleren. Vintage tweed blazers, zoals die van Etro of Ralph Lauren, zouden ook in doorverkoop kunnen toenemen.”

Item Verificatie Service

Misschien ben je een beetje huiverig over het shoppen van tweedehands designeritems, maar bij Vinted hoef je nergens bang voor te zijn. Vinted introduceerde vorig jaar namelijk de Item Verification Service (IVS), waarmee je de echtheid van geselecteerde designer items door experts kan laten verifiëren tegen extra betaling.

Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die in aanmerking komen voor verificatie, zoals Bottega Veneta, Céline en Jacquemus, evenals Adidas en New Balance. Het ervaren Vinted-team in Verificatie Hubs in Hamburg en Londen controleert items zorgvuldig op echtheid, waardoor je jouw designerpareltjes zorgeloos kunt shoppen!

Bron & Beeld: Vinted

Laatste nieuws