Buiten adem na het traplopen? Hierdoor komt het

Oh zo herkenbaar...

Veel mensen, zelfs de fitsten onder ons, raken buiten adem na het beklimmen van een paar trappen. Glamourpoezen zweten natuurlijk niet, maar tóch komen we af en toe puffend met een rood hoofd boven aan bij de trap. En dat terwijl je gewoon een goede conditie hebt! Wij leggen aan je uit hoe dat kan.

Veel energie

Misschien ben je enthousiast voor een marathon aan het trainen. Misschien is every day leg day voor jou. Toch ben je totaal buiten adem wanneer je een aantal trappen hebt beklommen. Op zo’n moment begin je al snel aan je conditie te twijfelen, maar dat is dus nergens voor nodig! Zo leggen een personal trainer en een cardioloog uit. Want trappen klimmen? Dat is absolute topsport!

“Buiten adem raken als je een trap beklimt, betekent niet dat je out of shape bent. Je hartslag stijgt, en hebt meer zuurstof nodig”, legt trainer Jordan Syatt uit. Geen wonder dat je flink zwaarder begint adem te halen! Cardioloog Nieca Goldberg sluit zich hierbij aan. Tenzij je je echt dagelijks stort op een StairMaster-workout, is het echt niet gek dat zo’n korte burst van energie zorgt voor gehijg en gepuf.

Intensief

Het beklimmen van een aantal trappen gewoon heel intensief, vat Syatt samen. “Je bent in feite lunges omhoog aan het doen, én het aan het opnemen tegen de zwaartekracht.”

Daar komt nog bij dat je waarschijnlijk ook búiten het beklimmen van trappen al een actief leven leidt. Regelmatig naar de sportschool, lekker trainen in de buitenlucht, of gewoon een eind wandelen: we zetten ons lichaam flink aan het werk. Daarnaast nog eindeloos trappen beklimmen is hierdoor extra pittig.

Jason Fitzgerald, een fitness-expert van Greatist, stelt: “Twintig treden oprennen is heel anders dan twintig passen gewoon rennen. Het combineert een aerobic oefening met een krachtoefening. Zelfs als je een geweldige conditie hebt, dan ben je daarmee al snel buiten adem.”

Trainen

Gelukkig kun je jezelf een handje helpen door slim te trainen. Nu willen we natuurlijk niet zeggen dat je dan maar dagelijks heen en weer moet sprinten door het trappenhuis – daar worden je buren ongetwijfeld niet blij van.

Syatt suggereert dat je met extra split squats, lunges en reverse lunges in je reguliere workout de bewegingen van een trap kunt trainen. En ach: als dan toch die StairMaster in de sportschool vrij is, is het misschien geen gek idee om daar een deel van je training te besteden!

Bron: Nouveau, Women’s Health Mag, Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock

 

Laatste nieuws