Dubbel feest in Zweden: deze vier Zwoyals vieren vandaag hun huwelijksjubileum

Zowel Carl Gustaf als dochter Victoria vieren vandaag een jubileum!

Het is vandaag een bijzondere dag voor de Zweedse royals: twee koninklijke koppels vieren namelijk hun huwelijksjubileum. Koning Carl Gustaf en koningin Silvia vieren hun 48e huwelijksjaar, terwijl kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel hun 14-jarig samenzijn markeren. Ja, echt: beide koppels trouwden op 19 juni!

Carl Gustaf en Silvia

In 1976 gaf koning Carl Gustaf het ja-woord aan Silvia Sommerlath in Stockholm. Zijn dochter Victoria was dus niet de eerste Zweedse royal die viel voor een ‘gewone’ burger. Silvia was namelijk niet van adel, wat hun relatie destijds nogal omstreden maakte. Toen Silvia in het huwelijk trad met Carl Gustaf, werd ze onmiddellijk koningin van Zweden, aangezien Carl Gustaf toen al bijna drie jaar op de troon zat. Fun fact: het huwelijk van koning Carl Gustaf en Silvia Sommerlath is onlosmakelijk verbonden aan ABBA’s nummer ‘Dancing Queen‘, welke voor het eerst werd gespeeld tijdens hun galafeest en daarna een wereldwijde hit werd.

Op hun trouwdag was alle aandacht natuurlijk gericht op de bruid – en dier jurk. Silvia straalde in een prachtige jurk van Dior, ontworpen door Marc Bohan. De jurk was van zijde, eenvoudig en elegant, met een lange sleep. Haar look werd afgemaakt met een antieke kanten sluier én de schitterende Cameo Tiara. Kortom: een koninklijk plaatje om nooit te vergeten.

bruiloft Carl Gustav
Beeld: NL Beeld
bruiloft Carl Gustav
Beeld: NL Beeld

Victoria en Daniel

Kroonprinses Victoria en haar man Daniel ontmoetten elkaar in 2001, in de sportschool waar Daniel werkte als personal trainer nota bene! Negen jaar later kondigde het koppel hun verloving aan en iets meer dan een jaar daarna trouwden ze. Op haar grote dag straalde Victoria in een prachtige crèmekleurige zijden jurk van de Zweedse ontwerper Pär Engsheden. De jurk had een elegante boothals en een verrassend sexy rug, verder droeg ze dezelfde antieke sluier als haar moeder. Wat een sprookje, non?

Victoria Daniel
Beeld: NL Beeld
Victoria Daniel
Beeld: NL Beeld
Victoria Daniel
Beeld: NL Beeld

Het huwelijk van Victoria en Daniel was romantisch én historisch, het was namelijk de eerste bruiloft van een vrouwelijke troonopvolger in Zweden. Oorspronkelijk was haar broer, prins Carl Philip, de kroonprins, maar door een wetswijziging in 1980, die de voorkeur voor mannelijke opvolgers afschafte, werd Victoria de kroonprinses.

Bron: NL Beeld, Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws