Hoera! Koning Felipe is vandaag 10 jaar koning van Spanje

Reden genoeg voor een hoop koninklijke festiviteiten.

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat koning Felipe werd geproclameerd als nieuwe koning van Spanje. Zijn vader, koning Juan Carlos I, trad vlak daarvoor af. Eerder deze week deelde het Casa Real al enkele dromerige foto’s van de vorst, en nu is ook bekend gemaakt wat er vandaag en morgen allemaal op zijn agenda staat.

Jubileum

Na maanden vol schandalen, gezondheidsproblemen en ophef, maakte koning Juan Carlos op 2 juni 2014 bekend dat hij zou aftreden. Zoon Felipe, de toenmalige prins van Asturias, moest het stokje van hem overnemen. Sindsdien heeft Felipe zich met ziel en zaligheid ingezet voor de goede zaak, en vooral: zoveel mogelijk afstand genomen van de decadentie, corruptie, overspeligheid en frivoliteiten die z’n vader aan het eind van z’n regeerperiode zo kenmerkten.

Met z’n grote liefde Letizia aan z’n zijde en hun twee prachtige dochters, Leonore en Sofía, vond op 19 juni 2014 z’n proclamatie plaats.

Felipe
Beeld: NL Beeld

Planning woensdag

Om de Spaanse koning in het zonnetje te zetten, wordt er natuurlijk ook een klein feestje gevierd. Zo vond er vanochtend een militaire parade plaats op het Patio de la Armería, een plein dat tussen het Koninklijk Paleis en de Almudena-kathedraal ligt in Madrid. Deze werd door de royal family gevolgd vanaf het balkon.

balkon
Beeld: NL Beeld

Aansluitend daarop vond er een receptie plaats in de Gasparini-zaal met honderd gelukkige genodigden, onder wie negentien mensen die een ridderorde mochten ontvangen. Felipe’s oudste dochter Leonore, de prinses van Asturië, reikte hier de prijs uit aan de jongste ontvanger. Vervolgens stond er een toespraak van de koning himself op het programma, gevolgd door een gezamenlijke lunch met alle aanwezigen.

Vanavond brengen zusjes Leonore en Sofía een bezoek aan de Gallery of the Royal Collections, in het gezelschap van 40 jongeren. Om de avond feestelijk af te sluiten vindt er een concert van de Royal Guard plaats in de Plaza de Oriente en zal violiste Ara Malikian optreden vanaf één van de balkons van het koninklijk paleis met uitzicht op Bailén Street.

Donderdag

Maar daarmee eindigen de plannen rondom Felipe’s 10-jarig koningschap niet. Morgen zal hij, samen met zijn vrouw, een tentoonstelling van 23 foto’s open in het Koninklijk Paleis. De reeks vat de tien jaar samen waarin hij aan het hoofd staat van de Spaanse regering. Overige festiviteiten zijn verspreid over de rest van het jaar, en duren tot en met maar liefst juni 2025. Hiervoor zullen Felipe en Letizia verschillende steden in Spanje bezoeken. Kortom: één groot feest voor het jubileum van de Spaanse koning!

Bron: El Debate, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws