De vlag kan uit in Noorwegen: prins Sverre Magnus is geslaagd!

Gratulerer, hoogheid!

Bij de Noorse royal family hangt de vlag uit, want prins Sverre Magnus heeft zijn diploma behaald. De zoon van prins Haakon en prinses Mette-Marit, heeft zijn middelbare schooltijd met succes afgerond en daarom deelt het Noorse hof een prachtig portret van hem en zijn ouders op Instagram.

Instagram-bericht

Niet alleen voor scholieren in Nederland was het de afgelopen tijd nagelbijten of ze de middelbare school mochten verlaten; ook in Noorwegen kan de vlag uit bij verschillende huishoudens. Zo ook bij het koninklijk huis, want prins Sverre Magnus, de zoon van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit is geslaagd!

Ter gelegenheid van dit heuglijke nieuws deelt het Noorse hof een prachtige foto van prins Sverre Magnus, zij-aan-zij met zijn ongetwijfeld trotse ouders:

“Felicitaties aan prins Sverre Magnus voor het voltooien van 13 jaar scholing!📚✨”, schrijft het Noorse hof bij de foto waarop we het koninklijke drietal breed zien lachen.

Schoolperiode

De afgelopen drie jaar heeft Sverre Magnus lessen gevolgd aan de Elvebakken High School in Oslo. Deze week was het tijd voor de afsluitende ceremonie voor de geslaagde leerlingen, hun families en hun leraren in het Concertgebouw van Oslo. En daarbij konden ook de prins zijn ouders natuurlijk niet ontbreken. Om het slagen van de scholieren te vieren, werden er bovendien verschillende toespraken gehouden én liepen zij een soort plechtige mars.

Klederdracht

Wat je wellicht ook is opgevallen, is dat Sverre Magnus traditionele Noorse kledij draagt. Het is gebruikelijk om dit soort items uit de kast te trekken voor speciale gelegenheden als deze. Zijn zus, prinses Ingrid Alexandra, ontving eerder een Noorse bunad als geschenk van hun grootouders na haar confirmatie. Het is dan ook aannemelijk dat ook prins Sverre Magnus deze traditionele kleding van zijn grootouders koning Harald en koningin Sonja heeft ontvangen.

Geen koning

Waar Sverre Magnus zich na zijn slagen op zal focussen, is nog onduidelijk. Hij zal zich in ieder geval niet richten op de voorbereiding voor het koningschap, want hij heeft geen plek in de troonopvolging. Het had echter niet veel gescheeld of hij maakte wél kans om koning van Noorwegen te worden. Dat zit zo: tot het begin van de jaren ’90 hadden mannelijke erfgenamen namelijk voorrang in de troonopvolging. Dit werd toen afgeschaft voor de volgende generatie royals, waardoor prins Haakon nog wél voor prinses Märtha Louise in de rij naar de troon stond, maar zus Ingrid Alexandra niet hoefde te wijken voor haar jongere broertje.

En ach: een rol als vorst is ook niet alles, natuurlijk – en wij schatten zo in dat de prins weinig op zou hebben met alle vorstelijke regeltjes als troonopvolger. Wij zijn in elk geval reuze benieuwd wat Sverre Magnus de komende jaren gaat laten zien, maar voor nu rest ons te zeggen: gratulerer, hoogheid!

Bron: Instagram @detnorskekongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws