Zoet: koning Felipe verrast door dochters met ontroerende speech

Gisteren, op 19 juni, was het exact tien jaar geleden dat koning Felipe werd geproclameerd als nieuwe koning van Spanje. Eerder deze week deelde het Casa Real al enkele dromerige foto’s van de vorst, en gisteren waren er verschillende evenementen om Felipe in het zonnetje te zetten. Ook zijn dochters prinsessen Leonore en Sofía droegen hieraan hun steentje bij door hun vader te verrassen met een zoete speech.

10-jarig koningschap

Na maanden vol schandalen, gezondheidsproblemen en ophef maakte Felipe’s vader, koning Juan Carlos, op 2 juni 2014 bekend dat hij zou aftreden. Zoon Felipe, de toenmalige prins van Asturias, moest het stokje van hem overnemen. Sindsdien heeft Felipe zich met ziel en zaligheid ingezet voor de goede zaak, en vooral: zoveel mogelijk afstand genomen van de decadentie, corruptie, overspeligheid en frivoliteiten die z’n vader aan het eind van z’n regeerperiode zo kenmerkten.

Om de Spaanse koning in het zonnetje te zetten, werd er natuurlijk een feestje gevierd in het land. Zo was er gister al een heel programma ter ere van zijn 10-jarig koningschap én werd Felipe als kerst op de taart toegesproken door zijn twee dochters, Leonore en Sofía.

Speech

Na de militaire parade op het Patio de la Armería, welke door de royal family gevolgd werd vanaf het balkon, vertrok het gezelschap naar binnen voor een welverdiende lunch. Tijdens de lunch traden de prinses van Asturië en haar jongere zusje naar voren om hun vader te verrassen met een speech. “Mama, papa, Majesteiten… Het spijt ons dat we binnenvallen, maar wij hebben ook wat te zeggen”, nam prinses Leonor het voortouw.

speech
Beeld: NL Beeld

“Bedankt dat jullie met ons meevieren dat we in deze tien jaar van onze ouders hebben geleerd wat de inzet voor alle Spanjaarden betekent die wij vieren. Nu wil ik graag met jullie toosten op onze ouders, onze koning en koningin. Want sinds onze geboorte hebben we de waarde van deze instelling, de kroon, geleerd. Mama, papa, bedankt.” Op video’s is te zien dat vader Felipe z’n emoties – zoals wij heel goed kunnen begrijpen – maar net onder controle houdt bij het horen van deze lieve woorden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vanitatis (@vanitatis)

Vandaag

Vandaag opent de koning, samen met zijn vrouw Letizia, een tentoonstelling van 23 foto’s in het Koninklijk Paleis. De reeks vat de tien jaar samen waarin hij aan het hoofd staat van de Spaanse regering. Overige festiviteiten zijn verspreid over de rest van het jaar, en duren tot en met maar liefst juni 2025. Hiervoor zullen Felipe en Letizia verschillende steden in Spanje bezoeken. Kortom: één groot feest voor het jubileum van de Spaanse koning!

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws