Groothertog Henri verrast met aankondiging naderend aftreden

Henri doet een forse stap terug.

Gisteren stond in Luxemburg de jaarlijkse nationale feestdag op de planning. Een feestelijke aangelegenheid, waarbij de groothertogelijke familie zich natúúrlijk op z’n best laat zien. Toch kreeg de dag vol festiviteiten een bitterzoet randje: groothertog Henri kondigde namelijk aan dat hij stappen neemt richting zijn abdicatie.

Aftreden

Een ‘shock’, een ‘verrassing’, een ‘abrupte stap terug’ – het moge duidelijk zijn dat royalty watchers over de hele wereld flink geschrokken zijn door de aankondiging van groothertog Henri.

Tijdens zijn toespraak gedurende de Nationalfeiertag, stelde de groothertog: “Binnen deze context wil ik u, samen met de Groothertogin, prins Guillaume en prinses Stéphanie, laten weten dat ik heb besloten om prins Guillaume tot luitenant-vertegenwoordiger te benoemen in oktober.”

“Ik wens hem, met alle liefde en alle vertrouwen, veel geluk”, voegde de groothertog hier nog aan toe.

Nieuwe rol

Nu betekent deze aankondiging dus nadrukkelijk niet dat Henri in oktober al afstand doet van de troon. De benoeming van zijn zoon houdt echter wel in dat de hertog een paar forse stappen terug doet. Zo is Guillaumes aankomende benoeming te vergelijken met een regentschap. De kroonprins zal in plaats van zijn vader bijvoorbeeld taken uitvoeren als het beëdigen van ministers en het vertegenwoordigen van Luxemburg bij bezoekjes aan het buitenland.

Wél betekent deze stap dat de weg in feite vrij gemaakt wordt voor een abdicatie op korte termijn. Zo was Henri zelf van 3 maart 1998 tot zijn troonsbestijging op 7 oktober 2000 de luitenant-vertegenwoordiger voor zijn vader, groothertog Jean.

Mocht hij, net als koningin Margrethe, het jaar rond willen maken, dan zou Henri er mogelijk voor kunnen kiezen om de benoeming van Guillaume op 7 oktober te plannen.

Voorbode

De aankondiging kan niet helemáál als verrassing komen. Eerder dit jaar zorgde de Luxemburgse groothertog namelijk nog voor opgetrokken wenkbrauwen toen hij bij een bezoek aan België zinspeelde op een naderend aftreden. Zo deelde Henri in gesprek met La Libre: “Er zijn plannen [voor een aftreden, red.]. Er komt een dag waarop het moet gebeuren, en ik ben van plan om op een bepaald punt met pensioen te gaan. Zoveel is duidelijk.”

Toen La Libre de groothertog vroeg of al een precieze datum voor z’n aftreden in gedachten heeft, reageerde Henri ludiek: “Ja, maar die ga ik jullie niet vertellen!” Tja, heel lang hebben we dus niet op het grote nieuws hoeven wachten…

Bron: Blauw Bloed, Luxembourg Times | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws