Xander de Buisonjé: ‘Ik heb heel lang de spanning opgezocht’

'Je wordt weerbaar van alles wat je meemaakt.'

Je zult Xander de Buisonjé (wordt 52 op 19 juli) deze zomer niet met een wc-rol onder zijn arm op de camping tegenkomen. Hij gaat liever één week echt goed weg dan drie weken half-half op een koopje. “Als ik vrij ben, dan wil ik kunnen genieten van comfort”. We kennen Xander als positief mens, maar dat is niet altijd zo geweest. In gesprek met Beau Monde vertelt hij hoe hij met spanning omgaat.

Jeugd

Vroeger hebben de ouders van Xander hem een fijne jeugd gegeven. Zo was zijn moeder een échte huismoeder, die elke middag na school op hem zat te wachten met een kopje thee. Zijn vader werkte veel, maar in de weekenden was hij nauw betrokken als hockeycoach van Xander. “Op het oog was het allemaal geweldig, want ik had lieve ouders, veel vrienden en leuke feestjes, maar ik heb ook echt veel heavy shit meegemaakt. Daar konden mijn ouders niets aan doen, zij wisten dat niet.”

Weerbaar

“Ik heb heel lang de spanning opgezocht, op allerlei vlakken. Uiteindelijk merkte ik dat ik dat deed om me af te leiden van mijn gevoel. Ik had veel uit te zoeken, wat me gek genoeg uiteindelijk ook veel heeft gebracht: search for the gold in every trauma. Je wordt weerbaar van alles wat je meemaakt. Ik zal nooit helemaal tevreden zijn met mezelf, maar ik probeer wel om een makkelijker mens voor mezelf te zijn. Dat lukt heel aardig.”

Xander de Buisonjé

Levensmotto

Xander wil zich vooral focussen op de mooie dingen in het leven. Zijn levensmotto draait dan ook om ‘verbinding, ontspanning en liefde’. “Dat je gewoon aardig tegen elkaar doet, begrijp je wat ik bedoel? Dat wat je zaait, dat oogst je. Niet altijd meteen, maar ik denk dat het op de lange termijn wel helpt”, deelt hij. En wat is er voor hem het mooiste ter wereld? “Een staat van gelukzaligheid associeer ik toch vooral met mijn gezin”, deelt hij.

In ons interview wordt ook duidelijk dat Sophie nog altijd de grootste liefde van zijn leven is. “We zijn gewoon twee kapiteins op een schip dat 24/7 vaart; af en toe heb ik een shift, dan zij weer. Ze stelt de koers soms net even bij, dat gaat heel organisch, zonder dat we elkaar daar op afrekenen.” Hij spendeert veel tijd met zijn gezin en ze hebben zelfs een nieuwe pup in huis genomen! Zo’n nieuw huisgenootje is natuurlijk erg leuk, maar kan ook een beetje hectisch zijn.

Ontspannen

We zijn dan ook erg benieuwd waar Xander zijn ontspanning vindt. Op vakantie bezuinigt de voormalig Volumia!-zanger in elk geval niet. Hij gaat dan ook liever één week goed uitpakken, dan drie weken half-half. Hij investeert dan ook graag in comfort en ontspanning. “Als ik naar mijn vrouw en mij kijk, dan ben ik wel de big spender, haha. Ik smijt het niet over de balk, maar ik vind wel dat je moet leven.”

Ook thuis heeft Xander een paar goede manieren om tot rust te komen. Zo houdt hij zich bezig met ademhalingsoefeningen en wanneer hij voor de spiegel staat, spreekt hij zichzelf bemoedigend toe, verklapt hij. “Ik denk dat het belangrijk is dat je op een goede manier van jezelf kan houden. Niet op een excessieve manier, maar wel in de zin dat je compassie voor jezelf kan voelen.” Een beetje lief zijn voor jezelf? Daar kun je natuurlijk geen prijskaartje aan hangen.

Dit artikel is een fragment uit een uitgebreid interview met Xander de Buisonjé. De nieuwste Beau Monde is vanaf vandaag overal verkrijgbaar!

Interview: Fleur Baxmeer | Foto: Feriet Tunc | Visagie: Shiona Franke | Styling: Pascalle Swinkels

 

Laatste nieuws