Luxemburgs hof onthult datum waarop Henri het stokje doorgeeft

Groot nieuws uit het mini-landje!

Enkele weken geleden zorgde de Luxemburgse groothertog Henri voor een flinke verrassing toen hij aankondigde stappen te zetten richting zijn aftreden. Zojuist heeft het Cour Grand Ducale onthuld wanneer de plechtigheid, waarbij prins Guillaume wordt aangewezen als luitenant-vertegenwoordiger, precies plaatsvindt.

Aftreden?

Eerder dit jaar verklapte Henri nog dat hij al een datum voor zijn aftreden in gedachten had. Maar in gesprek met La Libre lachte hij vragen over precieze data nog weg. “Dat ga ik jullie niet vertellen!”, grapte de groothertog destijds. Ook deelde hij dat hij rekening wilde houden met zijn kleinkinderen. “Om deze taak te kunnen vervullen, heb je kinderen met een zekere mate van onafhankelijkheid nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven, voordat je je volledig concentreert op een toekomst als staatshoofd”, deelde hij destijds.

Eind vorige maand zorgde hij vervolgens voor een flinke shock door plotsklaps aan te kondigen dat hij binnenkort tóch het stokje doorgeeft aan kroonprins Guillaume.

Vertegenwoordiger

Vandaag deelde het Luxemburgse hof meer informatie over dit historische moment. “Na de aankondiging door ZKH de Groothertog op 23 juni, willen we bij het publiek onder de aandacht brengen dat de aanwijzing van ZKH de Erfgroothertog als luitenant-vertegenwoordiger van ZKH de Groothertog zal plaatsvinden in de middag van dinsdag 8 oktober 2024”, schrijven zij bij een foto van vader en zoon.

We voorspelden na Henri’s speech tijdens de Nationalfeiertag al dat hij mogelijk zijn overdracht zou plannen op 7 oktober, de dag waarop hij zelf in het jaar 2000 werd ingehuldigd als kersverse groothertog. Uiteindelijk plakt hij hier dus nog één dag aan vast.

Geen aftreden?

Maar laten we meteen duidelijk zijn: het gaat hier dus niét om een officieel aftreden van Henri. De benoeming van zijn zoon houdt echter wel in dat de hertog een paar forse stappen terug doet. Zo is Guillaumes aankomende benoeming te vergelijken met een regentschap. De kroonprins zal in plaats van zijn vader bijvoorbeeld taken uitvoeren als het beëdigen van ministers en het vertegenwoordigen van Luxemburg bij bezoekjes aan het buitenland.

Wél betekent deze stap dat de weg in feite vrij gemaakt wordt voor een abdicatie op korte termijn. Zo was Henri zelf van 3 maart 1998 tot zijn troonsbestijging op 7 oktober 2000 de luitenant-vertegenwoordiger voor zijn vader, groothertog Jean.

Bron: Cour Grand Ducale, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws